Финансова интелигентност на децата

финансово възпитание деца, финансова итнелигентност

Как да развием финансовата интелигентност на децата си.

I-ва част: Общи принципи

 

За съжаление, много родители спестяват на децата си отговорността, независимостта и свободата, свързани с финансовото възпитание и управлението на пари, смятайки, че „това не е за деца“. Напротив – то може само да им бъде от полза.

Стойността на парите

Децата не са много наясно откъде идват парите. Мама и татко просто ги „имат“. Обяснете им, че парите не са безкраен ресурс и идват като отплата за положен труд. Разкажете разпределяте разходите: освен, че харчим пари в магазина, с тях плащаме сметките, част от тях спестяваме в банката и т.н., и трябва да сме разумни, защото не можем да похарчим повече, отколкото сме изкарали.

Да се научим да спестяваме

Мотивирайте детето да си събира парички в касичка, буркан или плик. Нека то само си постави конкретна цел, за която спестява. Можете съвместно да изработите план за постигането й. Помогнете му периодично да отбелязва постъпленията си. Когато накрая купи само нещо парите си, за които е положило усилия, ще го оцени много повече.

Родителският пример

Децата неосъзнато възприемат модели на поведение за финансовите ви навици. Поговорете за пари в магазина – стимулирайте ги да сравняват цените на продуктите и да търсят най-изгодния вариант, като направите разлика между цена и стойност. Обяснете разликата между желание и нужда – ако си купят лакомство сега, по-трудно ще съберат парички за желаната цел.

финансово възпитание деца, децата

Open House в „Светлина“ под надслов „Емоциите в изкуството и в живота“

Да поиграем на банка

Помогнете на най-малките да разделят парите, които получават, на два потока (например в различни пликове): за харчене и за пестене. Нека всеки път заделят някаква част от полученото за спестявания. По-късно можете да станете банка и да въведете лихва върху депозита: всеки месец добавяйте към спестяванията на детето някакъв процент.

Може да се наложи и да давате заеми, ако детето надхвърли бюджета. Отново въведете лихва и предоставете план за изплащането на кредита.

Кога и как да даваме пари на децата си?

Като дете никога не съм имал фиксирана сума за джобни. Това ме изпълваше с гордост, защото родителите ми ми имаха доверие, че мога да управлявам сам финансовите си нужди, но така не можех да събирам пари за себе си, защото никога нямах в излишък.

Джобните дават на децата финансова независимост, като им позволяват сами да решат как да похарчат парите си. Те им осигуряват и сигурност – децата знаят, че могат да разчитат на тях веднъж седмично. Важно е сумата и денят, в който се получават, да са фиксирани, и да не се правят отстъпки от това.

Някои педагози препоръчват на децата да се плаща за дребни поръчки, извършени вкъщи. Това им показва какво е да работиш за парите си, но такава мотивация изгражда навика, че им се полага заплащане за къщната работа. Аз препоръчвам възнаграждение само за „извънредни поръчки“ извън ежедневните им задължения – като например миенето на колата.

Доста непопулярна в България идея е децата „да станат предприемачи“ и сами да изкарват пари. Много деца продават гривнички или изработени от тях сувенири. Могат също да помагат на съседите с дребни задачки. Успехът на проекта не е от значение – важното е да добият представа какво е да се трудиш, за да постигнеш целите си.

Учейки децата си да спестяват и да осъзнават стойността на парите, ние полагаме основите на тяхната финансова сигурност и увереност като възрастни. Никога не е късно и никога не е твърде рано да ги научим на нещо ново – започнете още днес.

Прочетете още: Навиците на успелите деца – финансови съвети от Робърт Кийосаки

Няма коментари

Напиши коментар