Градинарство и деца – мисия възможна!

градинарство за деца

Днешните деца за нещастие растат откъснати от природата и не се чувстват отговорни за нея. Затова е важно да събудим у тях интерес към градинарството. Всяко дете с удоволствие се въргаля в пръстта и играе с цветя и тревички, а вълнението от растящите посеви е неописуемо.

Градинарството може да възпита у децата търпение и отговорност и да им създаде навици на труд и грижа. То е и добър вариант за работа над основните земни елементи – земя, вода, въздух и огън. Действа изключително успокояващо и концентрацията идва неусетно, което е много, много ценно… . По-фините задачи пък развиват фината моторика и учат децата на внимание.

Нагледно и чрез действие можем да провокираме научен интерес у децата, а също да обясним откъде идва храната и да възпитаме у тях устойчиво отношение към природата. Бонус: децата като на магия прояждат всякакви зеленчуци, ако са ги отгледали сами!

Най-важното –никой няма да бъде по-горд и щастлив от децата ви, след като видят плодовете на труда си!

Като дете работата в градината ми беше неприятна. Защото я възприемах като работа, а не като забавление.

градинарство, деца, градина

Градинарството е забавление в базата на „Светлина“ в Овча купел

Градина в училище – не е трудно!

Колежка от Белгия ми разказа за „фермерско училище“, където освен за уроците си децата се грижат и за растения и животни. Така те се чувстват отговорни и специални. Защо това да не стане практика в българските училища? Изисква минимални ресурси, а носи огромни ползи!

Трябват само малък участък от двора и пари за инструменти и семена. Трудът може да се сподели от родители, учители и ученици. Съвместната работа развива социалните умения. Ако по-големите помогнат на по-малките, ще насърчим общуването и ще помогнем на децата да се почувстват значими.

 

А ако вкъщи няма място?

За да се радва детето ви на градинка, не е нужен голям двор. Дори на осмия етаж в панелен блок то може да се грижи за растения. Идеални за това са подправки като босилек или магданоз, които могат да се гледат в сандъчета на закрито. Можете и да засадите няколко коренчета в края на градинката до блока.

градина, градинарсвто, деца, дете с цвете

Засаждане на дръвчета в парка на Студентски град от учениците на ЧОУ „Светлина“

Как да направим градинка с детето си?

Оградете с летвички малка част от двора и направете пътечки между лехите. Отделете един ред, за който детето да се грижи само. Изберете посеви, които играят със сетивата на децата – цветни зеленчуци, ароматни подправки. Репичките, марулите, морковите и слънчогледът се гледат бързо и лесно и са забавни за децата. Купете подходящи инструменти – детски, но здрави лопатки, лейки и ръкавици.

Съобразете дейностите с възрастта на децата. На по-малките дайте да поливат, да засяват семенцата и да берат плодовете, а големите могат да копаят и плевят.

 

Как да задържим интереса на децата?

Работете  често, но по малко. За да не губи интерес и да не забравя, нека детето изработи календар, в който да вписва работата си в градината по дни.

Оставете децата да решават! Ако са много малки, им дайте избор между два варианта. На по-големите дайте свобода сами да изберат състава и подредбата на градинката си.

Ако нещо се обърка, подходете научно и обяснете, че експериментът ви не се е получил. Нека децата знаят, че това не е провал. Важното е да се забавляват и да останат мотивирани!

Ако се получи – позволете им да се гордеят! Сгответе отгледаните от тях зеленчуци и поканете гости, пред които да се изфукат.

 

Спазвайте правилата за безопасност!

Не оставяйте децата без надзор в градината. Внимавайте да не лапат инструменти, растения или пръст. Не давайте семена на деца под тригодишна възраст. Не използвайте пестициди и торове, дори да са „био“! Внимавайте при работа със сечива и вода.

И най-вече – забавлявайте се!

Няма коментари

Напиши коментар