Он-лайн приложения за ранно чуждоезиково обучение – част първа

онлайн приложения за деца

Ще се опитам да кажа нещо положително за  връзката между децата и електронните устройства 🙂 Ще имам разбира се отделна тема, но принципно мнението ми е, че те предоставят готови решения за ранно чуждоезиково обучение, вместо да карат детето да се напъне да мисли. Както каза една учителка по физика – „Няма вариант, в който моят урок, и дори експеримент, да бъдат предпочетени пред таблета, защото там детето няма нужда да мисли….“

Все така обаче, ние всички ги ползваме и си струва да се изброят приложения, с помощта на които, детето на различна възраст може да учи чужд език. Темите ще бъдат две, като за втората сме оставили българският принос, който, както обикновено, е съществен.

 

first words by baby tv, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеFirst words by Baby TV Първи думи от Baby TV
Издател:  Baby Tv

Бебе пеперудка и приятели представят на вашето дете първите му 200 думи.  Играйте с цветните флаш карти в новата поредици Flip & flash. Приложението учи детето на новите думи докато играе игри за съвпадане, сортиране и досетливост. Има 5 различи игри. Всяка игра съдържа стотици различни комбинации, състоящи се от 200 картинки/думи, над 80 флаш карти, покриващи 10 различни категории:

 • Животни
 • Облекло
 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Храна
 • Музикални инструменти
 • Форми
 • Играчки
 • Транспорт
 • Числа

Също така са включени 10 изненадващи анимации.

 

Learning time with Тimmy, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearning time with Тimmy 1 или Време за учене с Тими – за мъници от две до пет годишни

British Council

Играят се три вълнуващи игри и се научават над 60 нови думи с Тими и неговите приятели. Героят е от телевизионното предаване Timmy time.

Слуша се разказвач, следят се инструкциите и се поставят играчки и предмети от класната стая в кутия. Пукат се балони, за да се научат цифри, цветове и форми. Чистят се листа и сняг, за да се намерят скрити храна и предмети. Упражнява се слухът и правилният говор, събират се и се колекционират стикери и видео. Като се натисне бутонът с трофей може да се играе със стикерите или да се гледат видеоклипове.

 

Learn English kids, Playtime, songs and stories, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn English kids: Playtime – songs and stories
Деца учат Английски: Време за игра – песни и истории

British Council

Четене и гледане на приятно анимирани песни и приказки, които помагат на детето да развие английския си в ключови области: четене, слушане и говорене. Песните и приказките са групирани в теми, като приказки и класически детски песнички. Песните, историите, игрите и упражненията за говорене са направени от експерти в обучението по чужди езици на Британския съвет. Всяко видео идва със субтитри, които могат да бъдат включени или изключени, за да помогнат на децата да четат и слушат. Всички видео клипове могат да се свалят и да се гледат дори без интернет. Включва:

 • Упражнение по слушане и запис, което поощрява детето да каже и повтори думите от видеото като по този начин с времето трупа увереност да говори. Децата слушат разказвача, записват се и сравняват тяхното произношение с това на разказвача.
 • Всеки комплект анимирани видеа идва с игри за спелуване и научаване на думите, което помага на децата да научат и разберат думите, които виждат.
 • Има зона за родители, където виждате прогреса на детето в 4 области: видео, говорене, спелуване, разбиране

Приложението е налично на английски, китайски, испански и френски. Езикът се сменя в зоната за родители.

 

Learn English Kids: Phonics stories, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn English Kids: Phonics stories
Деца учат Английски: Истории за слушане

Издател: Британски съвет

С това приложение детето:

 • Прави връзка между слушане и правопис.
 • Учи се да разбира при четене.
 • Учи правопис на английските думи.
 • Подходящо за 6-8 годишни деца.
 • Създава добър речников запас у детето по забавен начин
 • Има модели за оцветяване скрити във всяка история, която детето открива, след като е прочело и разбрало предишната.

 

Duolingo: Learn Languages Free, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеDuolingo: Learn Languages Free
Дуолинго : Учим езици безплатно

Издател:

Дуолинго е едно от най-известните приложения, като дори е безплатно.  Езиците, които покрива са английски, испански, френски, немски, италиански, португалски, холандски, ирландски, датски, шведски, руски, украински, полски и турски.

Упражняват се говорене, четене, слушане и писане докато се играе игра. Подобрявяа се речниковите и граматични умения като се отговарят на въпроси и се завършват уроци. Започва се с основни глаголи, фрази и изречения и се учат нови думи ежедневно.

The WSJ и New York Times го поставят на първо място с 22млн обучаеми за първите 4 двойки езици.

Изключително ефективно. 34 часа на Duolingo са еквивалентни на един семестър обучение на университетско ниво.

 

First english with Poli , ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеFirst english with Poli – Първи стъпки по английски с Поли

Издател:  BLUEPIN

Прочутата телевизионна анимация Robocar Poli кани малките деца да учат английски език. Учат се основни думи и изречения с героите от анимацията. Влачат се стикери с героите. Пее се и се танцува с музикалните видеоклипове от Robocar. Рисуват се героите, детето трябва да преразкаже историите по негов начин чрез забавна опция.

 

Learn Spanish Espanol, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn Spanish Espanol

Издател:  Wlingua

Можете да учите мексинаски или кастилски испански, започвайки от нулата или от основно до напреднало ниво. Техният метод е учене чрез забавление и той работи, защото прави сложните неща лесни:

 • Учене на испански с най-доброто възможно съдържание
 • Лесни граматически обяснения
 • Точна последователност

Ученето се случва с индивидуална стъпка и напредъкът е видим с всеки изминал ден. Състои се от граматически урок, упражнение, четене и речникова активност. Глаголните спрежения се научават чрез лесни обяснения и по този начин испанската граматика се учи стъпка по стъпка. Също така има упражнения за съставяне на фрази и изречения, за да се разберат новите испански думи.  Всичко е записано така, че да може да се съсредоточим върху произношението и интонацията новите думи и изречения. Всеки урок дава възможността да се подобрят уменията за слушане. 5 млн потребителя слушат техните курсове по чужди езици. Има два вида регистрация – основна (безплатна, но с ограничен достъп) и премиум (пълен достъп до цялото съдържание и учебни материали).

Имате една седмица безплатен премиум достъп при регистрация да опитате курса.

 

German test А1, А2, B2 , ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеGerman test А1, А2B2
Тестове по немски език за сертификати А1, А2
B2

Издател:  Smart and Clever apps

Когато се учи теория или се прави упражнение, може да почувствате, че даден материал е научен. Искате да проверите нивото и е много по-ефикасно да си направите тест върху реални примери. Необходимо е детето да има езикови умения по немски поне на начално ниво. Дори ако няма немско говорящи наоколо или не са посещавани немско говорящи държави ще е много по-лесна да се адаптацията и намирането на нови приятели.

Първата секция „граматика“ се фокусира върху глаголни окончания, спелуване и превод на важни думи. В секция „Картинки“ се запомнят неща чрез асоциации. Всички условия в теста се съобщават.  „Пъзел от фрази“ съдържа мозайка от части от предложението за фраза и трябва да се съберат в правилното изречение.

В „Пъзел от думи“ трябва да се намери липсващата буква в думата.

Категория „Научи думите“ е списък от глаголи и съществителни с немски превод.

Много е полезно да се учи всеки ден поне по няколко минути. В този случай всякакъв тест ще бъде много лесен и знанията ще се увеличат от А1 на А2, B1 И повече.

 

Speak English – Kids Games, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеSpeak English – Kids Games
Говори Английски език – детски гри

Издател:  Ursa Games

Английският е много необходим за децата и уменията за говорене и четене са 2 от 4-те важни умения в езика. Това безплатно приложение  ще подпомогне вашите деца да се научат ефикасно да говорят английски език. Децата могат да се запознаят и да практикуват говоренето на английски гладко, при това по лесен начин и е много добро за деца, които предпочитат да започнат по по-забавен начин.

Децата се привличат от това да говорят със сладко бебе. Ученето по време на игра е най-доброто забавление и ефективен начин децата да се научат да говорят основен английски.

Основните части на играта са слушане и говорене. Първото съдържа прости разговори като например как да се поздравяват, как да се задава въпрос и да се отговаря за възраст, да се учат числа, домашни любимци и времето. В частта „говорене“ децата могат да научат много английски думи. Един добър начин например, е да се научи една дума е чрез картинка, децата да разпознават числото, цветето, храната, плода, превозното средство… или тяхното английско име.

 

Learn Chinese – Hello Chinese, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn Chinese – Hello Chinese
Здравей китайски

Learn Chinese – Hello Chinese Mandarin

Learn Chinese – Hello Chinese – това е забавно, ефикасно и увлекателно приложение за начинаещи. Използвайки ефективни методологии, Hello Chinese помага на начинаещите да научат китайски (мандарин) бързо до разговорно ниво. Използвани са технологии, които да направят ученето на китайски (мандарин) по-забавно и лесно що се отнася до специфичните за китайския език говорно разпознаване и писане на йероглифи . Ще научите Pinyin произношение, ред на формиране на йероглифа, речник и граматика по интерактивен начин.

 • Изцяло безплатно с 0 покупки вътре в приложението или микротранзакции.
 • Игрово ориентирано учене на китайски – никога няма да ви доскучае.
 • Добре разработен курс по Pinyin (китайски произношение) за начинаещи.
 • Разпознаване на говора, коригира вашето произношение и прави говоренето на китайски лесно.
 • Писането е специално разработено да подпомогне бързото учене на китайски.
 • Покрива всички думи, йероглифи и граматични точки до HSK ниво 3.
 • Няма нужда от интернет след като е свалено. Прогресът може да се следи през множество устройства.
 • Показва китайския като Pinyin или йероглифи по желание.
 • Включва също аудио с китайски мандарин, говорим само от местното население.
 • Включени са както опростени, така и традиционни йероглифи.

 

Learn English for kids, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn English for kids
Уча Английски за деца

Издател:  KidsTube

Learn English for kids е образователно приложение за Вашите деца, чрез което те могат ефективно да научат английски език. Това безплатно приложение позволява децата да опознаят английската азбука, животните, плодовете, цветовете, храната, числата…

Ученете по време на игра е най-забавният начин децата да научат езика лесно. Затова Learn English for kids има 2 забавни игри. По време на игра, децата могат да практикуват фонетичен английски като е улеснено развитието на речниковия запас. Дадена дума се произнася автоматично, а децата трябва да я чуят и след това да изберат правилно изображение като натиснат екрана. Приложението има 21 теми, които са свързани с реалния живот на децата, 694 думи речник с техните звуци и изображения и всичко това може да се ползва безплатно и без интернет.

Децата могат да гледат много ABC песнички (песни за азбуката), за числата и животните. Също така са включени транспортни средства, цветове, държави, зеленчуци, плодове, цветя, предмети, форми, работа, глаголи, прилагателни, природа, класната стая, дните от седмицата и коледа и хелуин.

Много е важно, че приложнието съдържа 640 от най-добрите видеа от youtube за усвояване на езика, като НЕ се показват реклами по време на тези видеа.

 

Английски за деца с Benny, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеАнглийски за деца с Benny

Издател:  Online Science Classroom

Най-малките деца, изучаващи английски се привличат от слончето Benny, което по забавен начин ги учи на прости и ясни думи, които те могат да използват в ежедневието. Атрактивни изображения с произнасяне на думите и интересни игри помагат детето бързо да навлезе в света на английския език. Само най-често срещаните думи в речника на детето са представени в това приложение „Английски за деца с Benny“. Езикът се изучава в игра, съдържа 14 теми, увлекателни диалози, както и красиви графики и музика.

Съдържа 3 вида забавни игри, които обучават на правопис и произношение. Сладкият слон Бени и приятелят му Габи забавляват детето през цялото време на процеса.

Изключително полезни са кратките диалози, които позволяват да се запомнят ежедневни фрази на езика. Две от 14-те теми са достъпни безплатно, като приложението съдържа над 350 думи и базово ниво на английската граматика.

В новата версия на приложението има мини игри за всеки един от уроците по английски.

 

Learn & play, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn & play
Учи и играй

Издател: DOMOsoft

Мобилното приложение е подходящо за пораснали деца или за деца в ученическа възраст, които желаят да научат испански език. Поради наличието на визуален и аудио съпровод могат да се научат правилно произношението и правописът. Ученето се извършва на няколко етапа за по-добро усвояване на материала:

 • Изучаване на азбуката, съществителни, прилагателни, глаголи, като всичко това е с транскрипция и озвучено.
 • Езикова викторина – тестове за проверка на научените думи, организирана като забавна игра.
 • Четене и асоцииране: избор на правилния превод на думата към дадената снимка
 • Визуализация – избор на динамично променяща се картина от списък с думи.
 • Тест за правопис – писане на думи и проверка на правописа

Сред предимствата на приложението са опростеният интерфейс, графичните изображения и високото качество на озвучаването, като това драматичо подобрява слушането с разбиране и подобрява концентрирането над материалите за обучение.

Тематичните групи включват класическите за мобилни приложения, допълнени с  теми, свързани с училището и работата, като геометрия, музикални инструменти, инфраструктура, офис и други.

Родителите могат да използват това приложние за предучилищни уроци по метода на Глен Доман.

Приложението работи в офлайн режим. Платената версия е без реклами и помага да се анализира нивото на владеене на езика.

 

Научете английски език, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеНаучете английски език

Издател:  Rwabee

Чрез това приложение може да се научи английски бързо и лесно посредством снимки, ако някой търси по-опростени и интересни игри за да се научи езикът. Безплатната версия е с реклами, а платената без. Има възможност за повторение на думата, изслушване на правописа и произношението. Освен игрите, тестовете също са оформени по забавен начин. С това приложение, английският език може да бъде научен лесно, независимо от родния език на обучаемия.

 

Learn English – Kids apps, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеLearn English – Kids apps
Уча английски

Издател: Ursa Edu

Learn English e игра за деца, която е направена с образователна цел. Тази забавна игра помага на децата да научат звуците на живони, транспортни средства или музикални инструменти. Освен звуците, също така, съдържа имена на предмети на английски, така че децата могат да научат и запомнят нова дума по-добре, и да я произнасят правилно. Играта съдържа 3 части:

 • Животни – звуци от 39 животни
 • Транспортни средства – 18 превозни средства
 • Музикални инструменти – 13 популярни музикални инструмента

Играта е с високо качество на картинките и по забавен начин увеличава речниковия запас на децата.

 

Английски език за начинаещи, ранно чуждоезиково обучение, за деца, за дете, педагогика. образованиеАнглийски език за начинаещи

Издател:  Plus1s

Английски език за начинаещи е прост и изключително ефикасен помощник за всеки, който започва да учи езика от нулата. Съдържа 2000 английски думи, произнесени от англоговорящ с изключително точни и лесно разпознаваеми изображения. Старанието на разработчиците да предоставят изображения, които точно съвпадат с лексиката значително опростява запаметяването на английски думи. Правилното разпределение на нивата на трудност позволяват постепенно натоварване. Съдържа 3 нива на трудност, тестове за произношение, слушане и правопис, като броят на думите в един урок е от 5 до 50.

Приложението може да се използва от големи и деца в училищна възраст. Няма нужда от интернет и няма реклами.

 

Поводът за написването на този материал бе една мама, която това лято, на 2016 година, по време на лятната почивка започна да обучава детето си на немски език, детето покри първото ниво на Алианса през септември, и започна там. През ноември то ползваше едно мобилно приложение за думи в малкото си свободно време, и, като цяло, се справя отлично на курса. Това ме накара да се замисля над една черта на приложенията, която се неглижира често, а именно – достъпността. В следващият материал очаквайте българският принос в он-лайн обучението по чужди езици, и не само.

Към част втора

Няма коментари

Напиши коментар