Домашни материали за обучение по Монтесори. Лесно и забавно!

montessori, монтесори, montesori

Педагогиката на Мария Монтесори е основана на индивидуалността в обучението и избора на детето какво и колко да учи. За целта се създава специална среда, съобразена с възрастта и индивидуалните му потребности, в която то е независимо и няма нужда от помощ. Педагогът има пасивна, насочваща роля. В системата на Монтесори децата се учат чрез опита си, като изследват с любопитство света и осмислят различните явления в него. Сами взимат решение, а обкръжението и учителите им предлагат подходящи занимания, с които да насочват процеса.

Продават се много материали, които тренират умения по Монтесори, но съвсем не е нужно да пълните дома си с тях. Можете да изградите специална среда за детето си и с това, което ви се намира вкъщи. Вижте как.

Стимулация от първия ден

montessori, монтесори

Можете да почнете с ученето от първия ден на детето! Стимулирайте зрението му със силно контрастни изображения. Нужни са ви визуални материали в черно и бяло с едри, прости форми като райета или кръгове. Такива картинки можете да купите, нарисувате или разпечатате. На по-късен етап може да се включи и червеният цвят, а картинките да станат по-сложни. Поставете ги на разстояние 20-30 сантиметра, за да ги вижда бебето. То ще се научи да фокусира и да ги проследява с поглед. „Оборудвайте“ леглото на детето с тези мотиви, подберете и подходящи чаршафи и тапети, както и контрастни дрънкалки и играчки в черно и бяло. Такава стимулация може да подобри значително развитието на нервната система на детето ви. Тя развива ретината и зрителния нерв, което води до по-бързо зрително развитие и добре развита нервна система.

Да научим цветовете

montessori

Можете да започнете с „уроците“ за цветовете след година и половина. Все още не е нужно да изричат имената им. Целта е да добият представа за цвета като категория и за отделните цветове един по един.

Вземете еднакви по размер и форма кутийки в различни цветове. Приберете вещи в кутиите според цвета им – синята кола в синята кутийка, червеното топче в червената. Използвайте играчките на детето или каквито материали имате вкъщи.

Започнете с показване на един от основните цветове – назовавате, търсите и събирте само него, докато детето има интерес. След това преминете на втория, а накрая и на третия основен цвят. Когато всичко това е усвоено и детето е в състояние да разпознава тези цветове, можете да въвеждате един по един вторичните цветове. Добре е да отделите по една седмица за изучаване на всеки цвят.

Помогни ми да го направя сам

монтесори

Да се погрижим за нашата трапеза садим зеленчуци в ЧОУ „Светлина“

Идеята зад педагогиката на Монтесори е децата да растат като независими личности и възрастните да не ги подценяват, като правят всичко вместо тях или спират порива им към това, което им е интересно. Можем да изградим у тях умения за самостоятелност и независимост чрез упражнения от практическия живот и ежедневието. Обикновените битови дейности не само са забавни, а помагат и с развитието на двигателните умения и творческия потенциал. Шиенето например тренира концентрация и координация,  беленето на картофи  развива фината моторика.

Детето ви, независимо дали е на две, пет или десет години, може да помага с готвенето и почистването. Има подходящи задачи за всяка възраст – най-малките могат да разчистват, да носят различни предмети, да изхвърлят боклука. Така те ще постигнат независимост в ежедневието и ще развият увереност в собствените си възможности.

С методите на Монтесори детето ви учи, докато се забавлява, развива творческия си потенциал и расте уверено и щастливо. За да ги приложите, не са нужни скъпи материали и сложни системи. Трябват само време, грижа и любов.

Няма коментари

Напиши коментар