Силата на ученето чрез движение – мозъчна гимнастика за деца (brain gym)

brain gym, pedagogika

Запознайте се с Мартин. Той е на седем години и има проблеми с концентрацията, баланса и координацията. Освен това е с понижен мускулен тонус, летаргичен, лесно губи интерес и рядко довежда поставените му задачи докрай.

Сега се срещнете със същия Мартин, все така седемгодишен, но шест месеца по-късно. Майка му вече всекидневно прави упражнения от Brain gym и забелязва драстични промени в поведението му – той вече е много по-ангажиран в заниманията си, учителите му споделят, че четенето и писането му са се подобрили, а родителите му са по-спокойни, защото детето им е активно, ентусиазирано и целеустремено.

Как се постига такава промяна и какво всъщност е Brain gym?

Brain gym е система от физически упражнения, която подпомага способността на мозъка да запаметява и анализира. Тази мозъчна гимнастика разчита на елементарни движения, но има забележителен ефект върху когнитивните способности.

В системата, създадена от Пол и Гейл Денисън, влизат 26 физически упражнения. Идеята им е, че физическото движение подпомага притока на кръв в мозъка и го подготвя да учи и запомня. След тях мозъкът е стимулиран, тялото – отпуснато, а ученикът – съсредоточен.

Основно тук е ученето чрез движение. Свикнали сме да ограничаваме ученето до умствената дейност, но brain gym смята тялото за неразделна част от процеса на учене. Упражненията са подходящи и за поддържане тонуса и енергичността на класа в училище. Движенията са лесни и забавни и повишават продуктивността на учениците.

Brain gym влияе добре на уменията за учене, запаметяване и концентрация. Той подобрява  физическата координация, развива комуникативните умения и помага на децата да се средоточат върху целите си.

Ето няколко от най-популярните упражнения в Brain gym:

brain gym

Кръстосвания

Приближете десния лакът към лявото коляно с повдигане на крака и усукване на тялото. Повторете същото с левия лакът и дясното коляно. Упражнението се изпълнява бавно и се повтаря в продължение на две минути. Може да се изпълнява и в седнало положение. Това упражнение подобрява концентрацията, координацията и баланса.

Мързеливи осмици

С химикал върху лист хартия или с ръка във въздуха пред себе си, нарисувайте знака за безкрайност (легнала осмица), започвайки с движение наляво и нагоре обратно на часовниковата стрелка. Проследете движението с поглед. Изпълнявайте упражнението в продължение на минута, като редувате ръцете. Подходящо е преди творчески занимания, писане и четене.

Заключвания

Кръстосайте десния глезен върху левия. Кръстосайте дясната китка върху лявата, като преплитате пръстите на ръката. С преплетени пръсти, усучете китките нагоре и навътре, така че да се допрат до гръдния кош. Останете в тази позиция няколко минути, като дишате бавно и дълбоко. Можете да правите това успокояващо и балансиращо упражнение прави, седнали или легнали.

Бутоните на мозъка

Поставете едната длан върху пъпа. С другата, с палеца от едната страна и показалеца и средния пръст от другата, нежно масажирайте вдлъбнатините точно под ключицата. Паралелно с това движете хоризонтално очите си наляво и надясно. След около 30 секунди сменете ръката и повторете. Това упражнение подобрява кръвообращението и „субъжда“ мозъка.

Слон

Едната ръка е отпусната до тялото. Вдигнете другата успоредно на пода. Наклонете глава към вдигнатата ръка така, че ухото да се залепи за рамото. С вдигната ръка рисувайте легнали осмици във въздуха, без да отлепяте главата от рамото. Проследявайте  движението на ръката с очи. Повторете три пъти и сменете ръцете. Правете това упражнение за концентрация и памет в продължение на две минути.

 

Ако редовно изпълнявате тези бързи и лесни и упражнения у дома или в клас, ще забележите първите промени след  дни. Много терапевти и педагози се кълнат в чудодейните им свойства, особено при деца с когнитивни затруднения. Най-ценното в тях е, че повишават концентрацията на децата, а в същото време им позволяват да си починат. А с желание за работа и и позитивно настроение децата могат да се преборят с всяко предизвикателство.

brain gym

Няма коментари

Напиши коментар