Историята на Деси – математиката е удоволствие, победата е детска игра

светлина, математика, състезание

Когато си на девет години, да решаваш задачи по математика едва ли е най-вълнуващото нещо, което можеш да си представиш. Особено пък ако са на английски. Но за Десислава Антонова от ЧОУ „Светлина“ това е детска игра.

Третокласничката пребори 5 000 деца от цял свят в международното математическо състезание „Карибу“, класирайки се в ТОП 2% за своята възрастова група. Нейното 58-мо място в света е забележително постижение не само заради сериозната конкуренция от цял свят, а и заради факта, че за пръв път участва в математическо състезание на английски език.

Такъв успех се постига с остър ум, постоянство и много, много работа. На дисциплината и мотивацията й би завидял и световен шампион по шахмат. По пътя към успеха са я подготвяли учителите й по английски и математика в ЧОУ „Светлина“. А вкъщи, всяка сутрин в почивните дни тя решава тестови въпроси под вещото ръководство на мама. В дните преди състезанието заедно преговарят сгрешените задачи.

Понякога я затрудняват задачи „не с картинки, а имаш писано“ – но и на тях не им се дава. А в състезанието най-много й харесала следната задача:

Едно коте спи четири часа през деня и единадесет часа през нощта. Колко общо часа спи котето за една седмица?

„Това ми беше най-интересната задача, най-забавна беше за мен, защото все пак котка ми е любимото животно и беше забавно“, разказва развълнувано тя.

светлина, състезание, математика

Там, където другите виждат скучни формули, Деси вижда игра и забавление – математиката й е лесна и интересна, затова и решенията идват с лекота. Ученичката иска да стане програмист като родителите си и знае, че за да работи добре с компютър, трябва да може да решава много сложни задачи.

С английския тя няма проблем, защото училище „Светлина“ е билингвално и в него се преподава паралелно на български и английски език. В час по английски най-много обича да играе на игри. Любимата й се нарича „Spiderman Word Мaker”  – „въпреки, че може да ви се струва за момчета“. Спайдърмен се изкачва нагоре по стената, когато децата съставят думички на английски. „И така минаваш левъли. Нашият клас максимално сме стигали до трети и тогава ни убиват обаче“.

Деси е сред малкото съвременни деца, които ще ви кажат, че тяхно хоби е ученето. Освен задачите обаче, тя обича да прекарва времето си в рисуване, четене и пеене. Занимава се и с редица спортове, сред които канго джъмпс и капоейра, а от всичко най-много обича да си играе с гальовния оранжев котарак Гай Юлий Цезар Оливър Джеферсън.

„Усмихнато, мотивирано дете с желания в много сфери“ – така вижда Деси директорът на „Светлина“ Мариана Филипова, и си представя, че някой ден ученичката ще се превърне в много успяла млада дама с кариера в математическите и лингвистичните науки или в изкуствата.

Това не е първият успех на малката математичка и категорично няма да е последен. Докато още не може да се нарадва на победата си, тя вече се готви усилено за следващото предизвикателство – Коледното математическо състезание.

Ако математиката е интересна и на вас, можете да видите дали ще подобрите 58-мото място на Деси, като решите теста от състезанието за трети и четвърти клас.

Прочетете още: ЧОУ “Светлина “с финалист на Състезанието по творческо писане на английски език 2017

Няма коментари

Напиши коментар