Иновативното училище – интервю с Веселина Радкова

светлина, веселина радкова, училище

Веселина Радкова е основател и собственик на Частен образователен комплекс „Светлина“. Тя е дългогодишен педагог с опит с различни възрасти и националности. В практиката си използва много иновативни подходи и потвърждава постоянно позицията си, че „новите“ деца трябва да се учат с нови, а не остарели похвати.


Вие сте първото училище у нас, което се занимава с холистично образование. Какво е по-точно това?

  • Тази идея е много забравено старо: възприемане на човека като цяло- физическо тяло и гени, интелект, емоции, умения и среда, жизнен опит и взаимодействията между всички тях. Здравето не е само физическо, детето в училище не е само интелект, за да го принуждаваме само да се състезава, да покрива рейтинги и тестове. Ние създадохме екип от съмишленици: педагози и специалисти, съпътстващи обучението и работата с деца, родители и социално ангажирани хора от бизнеса, както и самите ученици. Задължително кооперираме своите идеи и вървим напред заедно в полза на децата с единствената цел: да обичат да учат и да измислят нови начини за учене.

Какви са съществените разлики от стандартното училище ?

  • Първо, ние и родителите се стараем взаимно да се учим и да „слушаме“ детето, защото то е мъдро. Искаме да бъдем искрени с него: училището не може да бъде задължително, да бъдеш пръв не значи да бъдеш и щастлив, и здрав, откриването на истини не се съдържа единствено в учебниците, ученето с преживяване и игра е много по-забавно и по-трайно. Учителите и родителите можем да научим много неща от децата. Второ: повече от година за всяко дете се прави персонален коучинг за цялостното му развитие от всеки възрастен субект, с който детето общува/ учители, психолог, логопед, медицинска сестра, треньори, музиканти, специалисти по меки умения, програмисти и др./,който два пъти в годината детайлно се коментира с родителите. На трето място: изнасяме максимално стандартния учебен процес извън класната стая, извън училището дори.

С какво се доближавате до най-успешните модели в Европа?

  • Ние не се ограничаваме само с Европа. Напоследък е много популярно да се говори за Монтесори и за Финландското образование. Да, много има да учим от двата модела, но чудесни модели има и в Азия и в Америка. Чрез Образование 3000 си партнираме с училища от Индия, Турция, Перу, Китай. Учениците ни съпоставят знания, умения и таланти в различни изяви, конкурси, изложби с деца от целия свят. Колегите ни от Индия ни предоставиха чудесно ноухау с програма по нравственост и духовност, тези – от Перу: програма за запазване на традиции и идентичност. Тук няма да споменавам иновативните ни програми, практикувани вече от много години/някои повече от 10г. /, защото за нас вече те са стари: финансово възпитание и предприемачество с ранно професионално ориентиране по Кийосаки от тригодишна възраст и с помощта на Джуниър Ачийвмънт, мисловните карти по Тони Бюзан от петгодишна възраст, методите на Монтесори и д-р П.Лозанов.

Много хора биха попитали как комбинирате задължителните образователни стандарти с иновативните ви политики ?

  • Стараем се да бъдем много гъвкави и мобилни и да осигуряваме така важните за децата ни баланс и хармония чрез спорта и изкуствата. Любов към спорта, ранно запознаване с различни видове спорт,така че той да е естествена необходимост за всяко дете е заслуга на нашия екип и многото ни треньори. Предлагаме повече от 12 вида спорт: индивидуални, колективни, традиционни и алтернативни. Когато наше петгодишно дете се премести с родителите си да живее в Германия, майката ни писа, че са впечатлили спортната и педагогическа общественост там с уменията му по капоейра. Там този спорт се изучавал само от тинейджъри.

Ваши ученицици ни споделиха радостно за посещения в Дом за възрастни хора. Какво целите с това, срещнахте ли разбиране от родителите?

светлина, училище, дом за възрастни

Посещение на учениците от „Светлина“ в Дом за възрастни хора

  • Да, децата са уникални в толерантността си и в разбирането си за света, хората и планетата. За съжаление, точно ние, възрастните ги ограничаваме, рамкираме и после измисляме програми и харчим огромни средства, защото самите ние сме нетолерантни и агресивни. Ние установихме, че децата най-лесно учат с действие, опит и съпреживяване. Започнахме системна грижа за активна социална устойчивост от ранно детство или изграждане на CV на ученика /нещо задължително в чуждите образователни системи/: доброволчество, ангажираност, благотворителност, отговорност за себе си и за другите.
Няма коментари

Напиши коментар