Билингвално обучение – мисия възможна!

билингвално обучение, билингвални деца, деца, за деца, билингвално образование, педагогика, образование, обучение

Билингвизъм (билингвално обучение) означава двуезичие, т.е. ползването на два езика от едно лице. Когато ползваните езици са повече от два, говорим за полилингвизъм и за хора полиглоти. Характерно за човека билингвист е, че обикновено владее в една и съща степен двата езика и е в състояние да ги използва еднакво ефективно.

В този смисъл, когато говорим за билингвално обучение по-скоро имаме предвид ранно обучение по чужди език, от което има ред  доказани ползи.

Едва ли има сериозен аргумент против ранното занимание на децата с чужд език. По-скоро онова, което вълнува педагозите и най-вече родителите е кога да се започне.

Предимства на ранното билингвално обучение

Предимства на ранното билингвално обучение – първото докосване до чуждия език е сигурна предпоставка за навлизане в материята и в детайли на по-късен етап. Чуждият език и основно английския език, като световен език допринася за развиване на мисловната дейност, аналитичното мислене и креативността за възприемане на различните езици.

Тоест въпросът е не толкова кога да се започне, а как? Повечето деца приемат родителите си като носител на майчиния език (той неслучайно е наречен така) и се съпротивляват, когато родителят ги заговори на чужд език, даже когато го разбират напълно, тъй като той използва прости думи в контекст („Ти не си ми учителка, а майка“ – противеше се  тригодишно дете, когато майка му казва – Pick up your toys – сочейки разпиляните играчки. Няма да ги „рамасъ“ отвръщало друго, когато майката казва Ramasse tеs jouets).
Има и родители, които изпитват нормално притеснение да говорят на детето си на чужд език пред непознати. Съгласете се, че гледката на майка, която говори на детето си на детската площадка на развален английски е нелепа. Децата имат развит усет за приемливо и неприемливо и често се съпротивляват на подобни стратегии, макар и добронамерено предприемани от родителите им.
За щастие съвременното образование е съзряло потребността от ранно чуждоезиково обучение и ползите от него и съумява да предложи адекватни системи, в които чрез игрови методики децата навлизат неусетно в чуждия език.

При най-малките, които не говорят и своя собствен език, на пръв поглед изглежда най-трудно да разберем дали има ефект от обучението. Те обаче най-бързо започват да откликват на команди, зададени на чуждия език, което е първият индикатор за това, че детето разбира, макар и да не говори.

Работата  с детето вкъщи е много важна при изучаването на новия език в среда, в която той не е говорим.
За щастие вече разполагаме с доста средства да подпомогнем навлизането на детето в езика. В онлайн пространството например има достатъчно песнички и клипчета с песнички. Поредицата Peppa Pig също е изключително подходяща за начинаещи на всякаква възраст.

За 4-6 годишните се използват смесени техники на билингвално обучение – развиващи игри (най-добре в група), песни, четене на книги на чужд език, рисуване.  Оптималния брой часове седмично е около 2-3 часа,без значение дали детето ви ходи на езиков курс или вие се занимавате с него в къщи.
Още един плюс на ранното билингвално обучение по език е, че дава възможност технологиите да се използват с образователна цел. Приели сме неизбежното – няма как да измъкнем електронните джаджи от ръцете на децата, но поне можем да им направим услуга като им пускаме филмчета без дублаж. Правени са изследвания за връзката между масовото владеене на английски език в Скандинавските държави, Германия, Хърватия и Словения и факта, че там дори детските филми не се дублират, а се субтитрират. Това осигурява по-бързо и плавно навлизане в езика. (Благодарение на хитовата поредица „Маша и мечока“ много деца развиват речников запас от руски думи, без никой около тях да говори езика.)

билингвално обучение, билингвално образование, билингвални деца, деца, педагогика, за деца, pedagogika

„Като порасна ще стана“ в ЧОУ „Светлина“

Убеждаването в ползите от ранно изучаване на чужд език (билингвално обучение) няма нужда от  адвокатстване, но ето част от ползите, които осигурява за развитието на децата:

  • Ранното учене на чужд език допринася за развитието на когнитивните умения и, както много проучвания доказват, в по-късна възраст помагат за по-добрите академични резултати, развитието на социални умения, богата социо-културна компетентност, както и разрешаването на различни проблеми;

 –  Доказано е, че двуезичните деца (както наричаме тези от тях, започнали да учат чужд език преди да навършат 3) по-бързо се научават да четат от своите едноезични връстници. Това от своя страна води до по-широк достъп до информация и обща култура;

–   Техните когнитивни и езикови умения също се развиват по-бързо – изследвания сочат, че децата, които говорят 2 или повече езика умеят по-ефективно да се концентрират при решаването и на неезикови проблеми. Както Др. Елън Бялисток от университета в Йорк, Канада твърди в своя труд „Влиянието на ученето на втори език и двуезичието в ранна възраст” , тези умения за мисловен контрол са в центъра на интелигентната мисъл.

На около годинка и малко след това децата започват да разбират, че думите не просто назовават предмети, но и предизвикват ответни реакции у възрастния. Така например думичкатa „мляко“ не просто назовава напитката, но кара мама да подаде млякото. По този начин малките разбират, че това е по-лесният начин да получат това, което искат. Това откритие играе важна роля в развитието на речта и комуникацията като цяло, особено в този период от живота, когато много основна функция на мозъка е да изгради достатъчен речников запас и цялостна езикова система, с помощта на която човек да започне да комуникира.

билингвално обучение, билингвално образование, билингвални деца, деца, педагогика, pedagogika

Open Lesson на ЧОУ „Светлина“ в база Бояна

  • Децата от малки свикват с майчиния език, а когато той е обогатен с друг чужд език, те могат да направят ясна съпоставка и разграничение между двата езика. Според различни асоциации, които се занимават с обученията на деца по чужди езици става видно и, че изучаването на чужд език в детска възраст, помага на подрастващия човек да се развива пълноценно, без дори да го обременява и да създава усещане за натоварване.
  • Най-нови изследвания направени сред деца, занимаващи се от ранна детска възраст с билингвално обучение показват, че тези занимания им помагат и да бъдат използвани най-рационално капацитета на възприемчивост от деца.

Всяко обучение на деца предлага множество възможности за развиване на различните аспекти от аналитично мислене до технически възможности.

  • Така с покачване във възрастта децата са усвоили онази част от възприемчивостта спрямо чуждия език, която за възрастните убягва – те имат ясна представа за това как трябва да изглежда структурата, произношението и техниката в чуждия език.

На възраст около годинка и половина детето започва да научава по една нова дума на всеки три дни, а до 2 и половина ­ – до 3 нови думи на ден.

Тогава децата започват и да експериментират с езика, на което се дължат и многото измислени думи и песнички с неразбираем за възрастните текст, говоренето на себе си и повтарянето на думички. Освен всичко друго, много важен и е фактът, че  преди да навършат 3 години, децата все още не правят ясна разлика между езиците. Това ги лишава от стресовото преживяване от факта, че не разбират новия език, на който учителката говори и вместо да се притеснят, те активно се опитват да разберат смисъла на казаното в контекста на ситуацията, което води до работа на мозъка на по-високи обороти. Това от своя страна води до създаване на нови мозъчни връзки, които в по-късен етап от живота правят човек по-креативен и му помагат по-лесно да учи всякакави чужди езици. За съжаление времето за създаване на тези връзки в мозъка е до 5 годишна възраст. След това мозъка престава да бъде толкова гъвкав. Затова може би е хубаво да помислим дали да ни дадем детенце в билингвална детска градина, като „Светлина”, където на децата се говори на английски език. Това, от своя страна ни спестява логистика по посещение на един езиков курс.

билингвално обучение, билингвално образование, билингвални деца, деца, дете, за деца, педагогика, pedagogika

Първи учебен ден в ЧОУ „Светлина“, база Бояна

Много родители се надяват, че малко след записването на езиков курс, детето ще започне да казва думички на чуждия език. Важно е обаче да се знае, че усвояването и използването на чужд език не е бърз и лесен процес.

Нормално е когато детето за първи път се „сблъска“ с нова реч, да настъпи така нареченият неезиков период.
Това е време, в което мъникът осмисля новата информация, наблюдава как различните думи и фрази работят и трупа знания, които по-късно ще започне да използва. Малко след като този „неезиков” период отмине, можем да очакваме детето да започне да смесва езиците и да прави изречения с български думи и думи на чуждия език. Това не бива да се тълкува като „объркване”, а по-скоро като работа с чуждия език ­- период, през който детето използва по-лесната дума от двата езика. Например дете, което е на година и половина знае и „яйце“ и „egg“. Kогато обаче говори с майка си и я моли да му даде яйце, той ù казва: „Мамо, дай egg“. Това е съвсем в реда на нещата, защото в българската дума имаме цели 2 срички, а в английската – само една. Детето избира по-лесната за изговор дума. След около 2 години редовни занимания, двата езика вече биват напълно разграничавани, като изказът се изчиства до голяма степен и детето започва да се придържа към този, на който се говори в конкретната ситуация.

Обикновено при детските езикови курсове преподавателите се придържат към различни системи. Важно е системата, по която работите да е съставена тематично правилно. Материалът привлича детето с това , че съответства на неговите естествени желания в различни възрасти. Като цяло трябва да се използват цветни пособия с атрактивни картинки. Ако процеса на обучение се организира грамотно, всяко дете с удоволствие ще учи всичко, което му предложите.

Дали у дома или в езикова група спазвайте следните правила

* Наблюдавайте детето и му помагайте където е необходимо.

*Не е нужно да показвате на детето неговите грешки;  не наранявайте достойнството му, поощрете го за да остане уверено в своите сили.

*Детето може свободно да избира как да се държи и с какво да се занимава. Просто му е нужна подкрепа!!

Прочетете още:

Он-лайн приложения за ранно чуждоезиково обучение – част първа

Он-лайн приложения за деца и платформи за ранно чуждоезиково обучение – част втора

Няма коментари

Напиши коментар