Мисловните карти – интервю с Петър Шарков

мисловните карти, мисловни карти, mindmapping, магически масички, mind mapping, майндмапинг, майнд мапинг, деца, за деца, deca, za deca, светлина, педагогика

Петър Шарков е математик, предприемач, съосновател на едно от най-въздействащите предприемачески организации Start It Smart, главен инициатор на обучителна прекаселераторска програма Pre-Accelerator. Петър е съосновател на компанията Mind Mapping, разпространяваща методиката на Мисловните карти в България – лично обучен от Тони Бозан. Петър е завършил сугестопедия при д-р Георги Лозанов. Съосновател е и на бранда ShaGre.

Разговаряме с Петър Шарков за прогресивното образование, начина по който децата възприемат по-холистични методи и в частност за майндмапинга или мисловните карти, както и тяхното приложение в педагогиката.

 

Можеш ли да опишеш начина, по който виждаш мисловните карти като част от холистичното образование, което все повече навлиза в нашата страна?

Нека започнем разговора от думата образование– имам чувството, че последно време все повече хората се разочароват от тази дума. Предлагам да я заменим с думата „учене“, защото всъщност това е умението, което използваме за да се „образоваме“. Всички знаят, че най-добрият начин на учене е чрез преживяване. Когато човек твори или създава това, което трябва да научи, той го научава най-добре. Втори много добър начин за усвояване на информацията е когато човек я разказва на друг човек, т.е. предава я на друг човек. Това е така, защото сама по себе си информацията, когато я приемем е хубаво да направим с нея някакви действия, които да я затвърдят и да можем да я запомним за по-дълго. В противен случай често стигаме до момента – забравих какво е това. Всичко това е свързано с  едно много важно умение, което всеки човек трябва да развие – умението да учи, чудно защо в училище няма предмет „да учим как да учим“. За сметка на това имаме предмети математика, физика, химия, биология, но предметът как да учим би трябвало да е следствие на начина на преподаване. Още в най-ранна фаза човек трябва да се научи как да учи, как да обработва информацията, която идва постоянно от света към него, не само от учебниците, не само от тетрадките, не само от учителя. И тъй като информацията в последните години все повече нараства, забелязвам, че хората искат да разберат какъв е проблемът, защо не могат да усвояват тази информация, защо ги боли глава, защо забравят, защо четат бавно. Това е нещото, което пък допринася за „бунтуването“ на младите хора в „образователната“ система, защото тя не им предлага подходящите начини да учат чрез преживяване, да учат чрез действие. Всички знаем защо децата учат много – защото те учат с „опит-грешка“. За тях няма невъзможни неща, няма правила, те са честни и не лъжат. Те го правят просто така, както им идва да го направят, научават се с „опит-грешка“. Те няма да се научат, когато тате им каже „това направи така“, не,  ще отидат и ще опитат десет пъти, на единадесетия ще стане, ще си го харесат и ще кажат „така ще си го правя аз“. И всъщност, търсейки отговора на въпроса как учим трябва да разберем как всъщност работи мозъкът – как той помни, как приема информация, какво обича, какво не обича, за да можем да си дадем отговор на въпроса как ние лично за себе си да учим. Защото при различни хора има различни инструменти, които им помагат да учат по-добре. И тъй като не можем да направим така, че всички хора да се върнат в детството си…

мисловните карти, мисловни карти, mindmapping, магически масички, mind mapping, майндмапинг, майнд мапинг, деца, за деца, deca, za deca, светлина, педагогика

Мисловни карти на магически масички в ЧОУ „Светлина“

Детството отива при тях?

Да, трябва да намерим начин да направим по-интересна средата и атмосферата, в които хората да се чувстват като деца. Или както всички сме чували термина „да събудиш детското в себе си“. По тази линия, докато много хора в момента говорят за методите на Монтесори и за много други такива разработени модели за ефективно учене, един човек започва да си задава въпроса как работи мозъкът от страна на функционалност, памет и учене още през 60-те години. Този човек е Тони Бюзан – човекът, който е измислил мисловните карти. Всъщност, мисловните карти са сугестопедия в писането, или мисловните карти са инструмент, който ни позволява да събудим детското в себе си, да използваме максимално много всички функции, всички интереси на мозъка докато пишем, което неминуемо подобрява от една страна паметта и това, което запомняме, от друга страна – креативността и идеите, които ни идват покрай това, което учим, и от трета страна – мисловните карти подобряват концентрацията, фокуса и по-доброто изразяване на човека.

А смяташ ли, че подобрява паметта и творческите процеси, защото мисловната карта по някакъв начин уподобява невронната връзка и разклоненията, която тя дава?

Да, от една страна е самата структура на мисловната карта, която прилича много на невронна мрежа и онагледява асоциациите, които се случват реално в главата ни – ние запомняме информацията като я свързваме с това, което знаем до момента. Например ако чуе думата „ябълка“, на човек започват да му изскачат много асоциации около нея, но всъщност едно от първите неща, които преживява, когато чуе думата „ябълка“ е, че вижда картинка. Главата му илюстрира една картинка – ябълка, било то отхапана, червена, зелена, няма значение, а щом мозъкът ни показва картинка, когато чуе дума, най-вероятно мозъкът обича картинки. Картинките пък от своя страна, съдържат в себе си и цветове. И всъщност стигнахме до друго предизвикателство – ако мозъкът обича картинки и цветове, то защо тогава записките ни трябва да са линейни, едноцветни и монотонни? Информацията може да бъде илюстрирана като картинка. Неслучайно в последните години виждаме тонове инфографики. Защо започнаха да се правят инфографики – защото правиш обобщение на  40 страници върху един лист, красиво е, подрежда се лесно в главата, запомня се лесно. Това са факти и това са 100%-ови доказателства за това, че мозъкът иска тези неща.

мисловните карти, мисловни карти, mindmapping, магически масички, mind mapping, майндмапинг, майнд мапинг, деца, за деца, deca, za deca, светлина, педагогика

Добре, ние така или иначе сме учили в линейно представяне на информацията, както ти се изрази. Според теб, как би пораснало едно дете в ученето си, т.е. как би възприемал информацията като голям човек, ако започне от малък да представя информацията за себе си и да учи по този начин? Мислиш ли, че по-нататък това би изградило друг тип мислене, по-добро усвояване на информация и по-добър синтез на информация?

Колкото по-рано човек разбере как да учи лесно, толкова повече възможности му се откриват. Както ти каза, ние знаем да учим линейно, да четем линейно, да пишем линейно и когато човек прави това 10, 15, 20 години, до такава степен то става навик, че отнема много време да го промениш. От друга страна, ако погледнем в бъдещето –много се говори, че все повече нуждата от това човек да мисли адекватно, креативно и да създава, да бъде като дизайнер на това, което се прави ще е едно от най-ценните умения, защото голяма част от останалите неща ще са  автоматизирани и ще се правят от машини.

Да, твърди се, че емпатията и творчеството ще бъдат най-важни.

От тази гледна точка е хубаво от по-ранна възраст децата да имат умението да обработват и лесно да се справят с информация, да имат умението да мислят и да продължават да създават, да не им се притъпява креативното и проактивно мислене, което имат от деца и така те да бъдат поредните аналитично, логично мислещи реактивни умове в света. Това означава, когато детето излезе от системата, то да спре да бъде в коловозчето и да мисли в шаблони, да има възможности за разнообразие.

А сега образователната система става още по-накъсана – сега ще трябва да се учи 9 години за магистър.

Да, знам че има нови промени.

Ученето всъщност е доживотен процес, ние се учим всеки ден от раждането си. Защо трябва да имаме такива рамки, да влизаме в коловози и всички да учим едно и също нещо все едно всички сме абсолютно еднакви и ни интересува едно и също? Би трябвало да имаме една основна база, умения тип математика, например, защото тя, колкото и да е странно, учи хората да решават проблеми  и да мислят. Може да не задълбаваш много в математиката, но математиката е ценна като умение за  развитие на мисълта. Физическа дисциплина – за тялото, за духа, за да може децата да са наистина здрави. От там нататък, в момента, в който се види интересът на някое дете в някоя сфера, то трябва да може да действа в тази посока, да има подкрепа от хората около него и когато види, че не е това неговото – да продължи със следващото. Но децата трябва да имат свободата да тестват. В момента  много деца, които са в училище като „Светлина“ или са homeschool-ери имат много по-добро развито въображение, което и постоянно им се развива, благодарение на методите, които се използват. Да, трябва да се спазват образователните рестрикции – какво се учи в кой клас, но хубавото е, че на ширина никой не те ограничава и децата могат да си дълбаят колкото си искат, стига учителите да ги провокират и да ги стимулират да го правят.

мисловните карти, мисловни карти, mindmapping, магически масички, mind mapping, майндмапинг, майнд мапинг, деца, за деца, deca, za deca, светлина, педагогика

Мисловни карти на магически масички в ЧОУ „Светлина“

Ти си имал възможността да направиш курс за мисловните карти в училище „Светлина“, как ти се видяха децата там – интересно ли им беше, бързо ли схващат, това част от тяхната природа ли беше по някакъв начин?

По принцип в училище „Светлина“ направихме курс не към децата, а към учителите. Всъщност, ние обучихме учителите, тъй като те имат изграден престиж и авторитет пред децата. Хубавото на цялото училище е, че още когато ни потърсиха, видяхме, че са интегрирали доста интересни и нови методики на преподаване. Директорите на училището са много позитивни и вярват, че това, което правят за децата е безценно. Тъй като нормалната система просто не работи. Сблъсъкът става все по-сериозен. Всички учители имаха огромно желание да се научат на нещата, които ние можем да предложим – мисловните карти, смисъла на сугестопедията, изградена от д-р Лозанов. Курсът беше около 2 дни и половина. Първо направихме презентация на мисловните карти пред родителите, за да видят все пак за какво става дума, защото е важно, когато децата възприемат нещо ново и различно да не се среща съпротива от страна на родители или учители. Ако на едно от местата детето се чувства некомфортно, то ще спре да говори за това и ще започне да вярва или на родителите си, или на учителите, което не е добре. Затова е хубаво всички да са в синхрон. Родителите ни харесаха, интегрирахме мисловните карти и учителите започнаха да ги преподават и на децата – които ги използват всеки ден.

По отделните предмети ли?

Да, даже много голяма част от учителите имат мисловни карти на всичките си уроци, за да могат по-лесно да преподават на децата.

Как става възприемането от страна на децата?

Това, което са ми казвали учителите е, че децата ги възприемат много лесно и бързо. Всички ги харесват и продължават да ги използват в училище.

Едновременно учат и се забавляват?

Да, това е целта, защото когато играем игри и се забавляваме, учим много.

мисловните карти, мисловни карти, mindmapping, магически масички, mind mapping, майндмапинг, майнд мапинг, деца, за деца, deca, za deca, светлина, педагогика

Мисловни карти на магически масички в ЧОУ „Светлина“

Разкажи ни някоя интересна история във връзка с мисловните карти, нещо, което ти е направило впечатление

Беше на курса, когато бяхме при Тони Бюзан, за да се обучаваме за учители. Тогава вече имахме почти около година опит. Целта ни беше да се обучим добре на мисловните карти и да започнем да ги преподаваме и в България. Отивайки на курса, бяхме много надъхани и мотивирани, бяхме чели голяма част от книгите му. Курсът беше в Амстердам, 4-дневен, бяхме около 20 човека от много държави. До мен стоеше една жена от Мадрид, която в последствие разбрах, че рисува мисловни карти от 10 години и чак сега е на курс при Тони Бюзан. 10 години! Когато Тони Бюзан влезе, започна със история: „ще ви разкажа няколко истории, вие си ги записвайте с мисловни карти“. Почнах аз да си пиша, първо информацията ми идва на английски, опитвам се да я синтезирам – кое е най-важното, да си го нарисувам на мисловна карта… правим, рисуваме, и след 10-15 минути си гледам мисловната карта – беше сравнително дребна, малка, с нищожно количество информация, а в следващия момент се обръщам до мен и поглеждам един лист А3, изпълнен целия с думи, картинки, нарисувано всичко, и я питам „как го направи това за 10 минути? Аз правя 3 клончета за толкова време“, а жената обясни, че „ всичко е до практика“. Тогава много хора се съмняваха в това, че човек може да пише информацията с мисловни карти със скоростта, с която си я записва по принцип. И аз не вярвах, че е така, знаех че отнема много време, смяна на фулмастри, мислене как да подредиш информацията, но се оказа, че можеш да правиш мисловна карта много бързо и то събирайки много голяма информация, стига да позволиш на мозъка ти да започне работи по този начин и той да е свободен да записва нещата така, както ги чува.

Това практически означава, че разказвателни предмети в по-горните класове – 5,6, 7-ми клас, могат съвсем спокойно да бъдат снемани на мисловна карта, директно?

Всички предмети трябва да имат наръчник мисловна карта към урока. Трябва да имат мисловна карта с важната информация, нарисувана отстрани, което ще помага на децата веднага да се ориентират какво се случва в целия урок, да виждат цялата картинка, да знаят кои са основните неща и вече детайлите човек си ги учи, когато му трябват.

Не сте ли предлагали на някой представител на образователното министерство, да се направят мисловни карти на уроците?

Не, по-скоро в момента работим в друга насока – правим блокчета, които са като наръчници и помощници за децата като учат, защото няма как да променим бързо образователната система. Но това, което поне можем да направим, е да помогнем на хората да се справят по-лесно в ситуацията, в която се намират, учениците да се справят по-лесно в ситуацията, в която се намират.

Те ще бъдат примерни или тематични?

От една страна ще има тематични блокчета и наръчници с мисловни карти, които децата да могат да използват, за да се ориентират по-добре в уроците. От друга страна ще има и  примерни, където децата да си пишат, да си рисуват и да се учат на мисловни карти, без да трябва някой да ги учи.

Прочетете още: Ефективно учене чрез Mind Mapping (мисловни карти)

Вижте и: Мисловни карти – по-малко скука, повече mindmapping!

Няма коментари

Напиши коментар