Как да изберем училище за бъдещето, не – училище за миналото

училища, училище, добро училище, светлина, педагогика, pedagogika, uchilishte, деца, за деца, deca, za deca, дете

Футуризъм най-общо се превежда като бъдеще. През последните 20 години промените за бъдещето на света, планетата и хората се утвърждават с промени през 5-7 години. Футуристите научно и обективно ни подготвят за тези промени. Те все повече се ориентират и към предвиждания за образованието и бъдещето на децата. Експерти като Герд Леонард, Ричард Уотсън и други ни помагат да организираме учебно съдържание и образователна среда в полза на бъдещите професии, бъдещия успех и щастие на хората напред във времето, а не на утвърдени такива преди 50 години. В момента в България продължава да се преекспонира ученето на чужд език, а езикът е просто инструмент на обучението, не и начин на мислене. Бъдещето изисква променен начин на мислене с балансирана работа на двете полукълба на мозъка – ляво и дясно. Във всички сфери на бизнеса вече не е достатъчно успех на аналитичното мислене с рейтингови успехи по езици и математика.

От училището се очаква приучаване на логика и концентрация, фотографска памет, креативно мислене, генериране на ефективни идеи, нестандартни решения, високо ниво на лична организация. Бъдещите професии са онези, които носят всичко изначално човешко. Да учим децата на факти и да ги изпитваме на факти е загуба на време. Днес вече ако детето има умения за мислене и памет може да научи паралелно и 4 езика, а дори и това да е онлайн.

За да изберем най-доброто училище като родители е добре да сме наясно, че политиката на училището е насочена не към заучаване на факти и упражняване единствено на рутина, а по-скоро развитие на когнитивни умения, творческа любознателност и усъвършенстване на умения за адаптивност и бърза реакция в непрекъснато променяща се среда с чести кризисни ситуации. Ако обичате детето си, не залагайте на училище с 8 часа седяща поза в класна стая. Не залагайте на учители традиционалисти, за които успехът е невъзможен без 300 задачи седмично, 30 думи на ден лексика по чужд език и писане по 5-8 страници на ден.

Заложете на училище, в което училищната среда наподобява семейната, в което децата правят какво ли не – ежедневно спортуват, музицират, учат се да различават различни видове изкуства и им се наслаждават, ежеседмично са сред природата, танцуват, готвят, градинарстват, пътуват, лагеруват, експериментират, грижат се за по-малки или нуждаещи се, учат се на предизвикателства във всички сфери на живота и към самите себе си.

Изберете училището, където детето ви ще е щастливо и здраво/ физически, психически и емоционално/, училището, където  ще го научат да обича да учи. Изберете училището, в което съучениците му ще бъдат толерантни приятели и ще работят в екип, а не – агресивни конкуренти. Изберете училището, в което ще го подготвят за бъдещите професии: дигитален психолог, вертикален градинар, юридически медиатор, учител-фасилитатор, космичен конструктор, планитарен еколог, нанотехнологичен инженер, създател на роботи и т.н..

Изберете училището, което ще носи спокойствие и на вас като родители!

Автор: Веселина Радкова – Основател на ЧОУ „Светлина“

Няма коментари

Напиши коментар