Състезание по дебати на английски език, София 2017

На 12 и 13 ноември 2016 г. се проведе Софийският кръг на международното състезание по дебати на английски език, което събра повече от 200 участника между IV и XII клас. Домакин на събитието беше Частно средно общообразователно училище „Свети Георги“, в чиято сграда протече първият ден от състезанието. В него учениците участваха в дебати, отборно писане и предизвикателства с въпроси от различни сфери на науката. Дебатьорите бяха разделени в две възрастови групи: младша група – за ученици от IV до VIII клас, и старша – от IX до XII клас. Във формата участваха не само деца от български гимназии и основни училища, но и гостуваха участници от Турция, Гърция, Испания, Исландия и Великобритания. Освен училищата, изучаващи разширено английски език, като ЧСОУ „Свети Георги“, Британското училище, Частно основно училище „Светлина“, Англо-американското училище, Американския колеж, I Английска езикова гимназия, II Английска езикова гимназия, 32. Средно училище, Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, бяха излъчени отбори с конкуренти състезатели и от училища с друга насоченост: Национална природо-математическа гимназия, Технологично училище електронни системи, 91. Немска езикова гимназия, 73. Средно училище (немски език), Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ и Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску“.

състезание, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ЧОУ „СВЕТЛИНА“ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ДЕБАТИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Дебатите протекоха в три рунда, на всеки от които децата се срещаха помежду си в отбори от по трима участници и дебатираха по поставените им теми в рамките на възрастовата си категория. По регламент всеки от кръговете протече между различни двойки отбори, разпределени първоначално чрез жребий, а след това за заслуги, по следните теми:

За младша възрастова група:

  1. Трябва ли глупостта да се лекува като болест?;
  2. Диктатурата помага ли на една държава да бъде успешна?;
  3. Би ли оцеляла София след зомби апокалипсис?;

За старша възрастова група:

  1. Необходимо ли е брачните двойки да бъдат подлагани на детектор на лъжата преди церемонията?;
  2. Трябва ли България да приема още бежанци?;
  3. Нужно ли е престъпниците да бъдат екстрадирани на друга планета?

След обявяване на темата от съдията двата отбора получаваха по 15 минути за отборна подготовка – единият с аргументация в защита по темата, а другият – в противопоставяне. След това всеки състезател имаше на разположение 4 минути, за да изложи аргументацията си по заетата от отбора му позиция. На финала на всеки дебат отборите имаха 1,5 минути, в които да отправят градивна критика и предложения към противниковия отбор. В състезанието съдиите отчитаха както добрата аргументация на участниците, така и отборния дух и презентационните им умения.

състезание, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

ПРИЗОВИ МЕСТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ЧОУ „СВЕТЛИНА“ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО ДЕБАТИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Вторият ден протече още по-тържествено в сградата на младежкия театър „Николай Бинев“ в София. Започна със състезанието „Купата на учения“, в което участниците отговаряха на въпроси от темите на състезанието през тази година: музика и изкуство, история, литература, социални дейности, здравни науки и право (престъпление и правосъдие). Програмата продължи с показен дебат с най-добрите участници в аргументацията и достигна кулминацията си с „Шоу на талантите“, в което ученици с изявени дарби в сферата на музиката и изкуството представиха уменията си пред всички зрители на съревнованието.

За шампиони в дебатите в младша възрастова група бяха отличени учениците на Частно средно общообразователно училище „Свети Георги“ – София, а в старша възраст – Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград. „Купата на учения“ в младша дивизия беше връчена на отбора на Частно основно училище „Светлина“, а в старша – на Американския колеж. Като топпредизвикатели в състезанието беше отличен отборът на Частно средно общообразователно училище „Свети Георги“ сред малките ученици, а при по-големите – Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. Специалния приз в състезанието DaVinci Scholar беше връчен на ученик от Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску“ (София).

Класираните отбори ще премерят сили на световното състезание по дебати на английски език в една от три държави по избор на участниците – Словакия, ЮАР или Виетнам, в края на юни 2017 г.

 

Марияна Филипова

Автор:
Марияна Филипова
Директор на ЧОУ “Светлина“

Занимава се с обучения от различно естество и в различни възрастови групи от повече от петнадесет години: учител по интерактивно обучение и консултант по световни методики в училищното образование, преподавател във висше учебно заведение. Сферите, в които обучава са различни: от ментор и подготвящ кандидат-студенти за университетите в САЩ (TOEFL, SAT1, SAT2) до тренер и екзаминатор на софтуерни бизнес решения за големи компании като Leap, CRM, ERP. Има четири висши образования, включително докторат по древни езици.

Няма коментари

Напиши коментар