10 дейности, които подготвят децата за инженери, учени или артисти

родител, родители, инженери, артисти, децата, детски, деца, за деца, дете, за дете, учени, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Всеки родител и учител знае, че на децата никога не им е скучно. На тях всичко им е интересно, задават много въпроси, малките им ръчички вечно търсят да измайсторят нещо – рисунка, гозба от кал или поредната пакост. Едва ли си давате сметка обаче, че естественото детско любопитство, ако се подхранва и развива с подходящите стимули, крие огромен потенциал, който може да положи основите на научна, артистична или технологична кариера. И колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Дори и в най-крехка възраст може да се култивира у децата интерес към ученето, към науката и процесите зад нея. Не правят ли големите учени и инженери точно това, което децата използват в игрите си – използват въображението си, творят, правят експерименти, задават си въпроси… Същото се отнася и за изкуството. Децата обожават свободата да изразяват идеите си, вълнуват се и се гордеят, когато изработват нещо със собствените си ръце. Всичко това може да бъде чудесен повод да научат нещо за света, който ги заобикаля, и да развият ценно умение, което ще ги направи по-гъвкави, конкурентоспособни и успели като възрастни.

Пробвайте тези свежи и забавни дейности с детето си, за да отключите неговия научен, технически и артистичен потенциал:

Направете си сметало от мъниста, шишчета и пръчици. Този проект е 2 в 1 – първата му част е творческа и позволява на децата да подредят цветните мъниста по свой вкус. Готовото сметало, гордо производство на собственото ви дете, е забавен и верен помощник в занятията по математика.

Постройте си молекула. Ето един повод да поговорим за атоми и молекули – какво представляват, как изглеждат и как да си направим? Дори в дома си да не отглеждате следващия Менделеев, проектът ще е интересен на малки и големи заради сложните и причудливи триизмерни форми и заради необичайните „строителни материали“. Можете да използвате готов пластилин или да си забъркате домашен, като смесите сода, нишесте и вода.

Играйте си с конструктор. Тази така проста дейност е в основата на физиката, архитектурата и инженерните науки. За да построиш нещо, от къща за кукли до изкуствен спътник, е нужно да имаш стратегия, визия и математическо мислене. Играта с конструктор позволява на децата да визуализират идеите си и ги научава на търпение и концентрация.

родител, родители, инженери, артисти, децата, детски, деца, за деца, дете, за дете, учени, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Интересни моменти от база Овча купел на ЧОУ „Светлина“

Направете си конструктор. Тази идея е дори още по-добра, защото позволява на децата да развихрят въображението си. Покажете им, че не само играчките са за игра, и ще ги вдъхновите. Можете да построите архитектурни шедьоври с цветна хартия, вестници, ябълки, капачки от бутилки, пластмасови чаши и буквално всичко друго, което ви хрумне. Различните подръчни материали позволяват да се въведат разнообразни геометрични форми, които децата да изследват както намерят за добре. Ако има как „конструкторът“ ви да е разноцветен – още по-добре.

Постройте си катапулт. Отлична възможност за кратък урок по физика относно функциите на лоста, който неминуемо ще бъде от полза на всеки млад строител, и една от най-забавните играчки, които детето ви може да си направи само! И тук имате възможност да използвате разнообразни материали – например пръчици и ластици, или проста щипка за пране. При всички положения предупреждаваме да се използват леки и безопасни „снаряди“, тъй като е много вероятно мишената да сте вие!

Играйте си с мозайка. Мозайката е много добър помощник, когато искаме да усвоим цветовете и формите. Тя помага на децата да мислят визуално и развива у тях умението да разпознават различни мотиви. Засилва зрителната памет и ги научава да визуализират идеите си наум, което ще им бъде много полезно в уроците по математика и природни науки.

родител, родители, инженери, артисти, децата, детски, деца, за деца, дете, за дете, учени, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Есенен лагер на учениците от ЧОУ „Светлина“

Излезте на разходка. Доразвийте естествената способност на детето да забелязва и наблюдава процесите около себе си и да си задава въпроси за тях. Може например да следите метеорологичните условия всеки ден, да си записвате кога изгрява и залязва слънцето или да наблюдавате промените при смяната на сезоните. Задавайте въпроси и оставяйте детето да търси отговорите: Какво виждаш? Защо според теб става така? Как работи това? Точно същите въпроси движат напредъка в науката на възрастните в лабораториите и развойните центрове.

Посетете заедно библиотеката. Всяко дете се интересува от нещо. Самолети? Животни? Цветя? Местната библиотека вероятно има книги на тези и много други теми, съобразени с възрастта на детето ви. Посетете я заедно и му покажете как и къде може да намери информация по въпросите, които го интересуват. Ако все още не може да чете само, направлявайте избора му и вкъщи разгледайте заедно книжките. На по-големите дайте незавсимост – ще я оценят.

Направете си книжка. Можете да купите тетрадка с бели листи, или да си направите сами такава, като подвържете или залепите хартия вкъщи. Оставете детето си да се изяви като дизайнер – дали ще реши да апликира, да пише или да рисува? Може да състави кратка история и да я илюстрира, или да предпочете стихотворната форма. Това задание, освен че развива творческите заложби на детето ви, му помага да се научи да визуализира идеите в главата си – умение, което се цени не само в изкуството, но и в науките и технологиите.

Направете си ветропоказател, с който да изследвате силата и посоката на вятъра. Можете да конструирате прост модел за малки изследователи, а ако си имате опитен механик, изберете по-сложна конструкция. Движението на собственото им творение ще заинтригува децата ви. Можете да ги насърчите да следят как се движи вятърът всеки ден и да записват резултатите в дневник. Развитото умение за наблюдение и анализ е едно от най-важните качества за всяка научна или техническа професия.

Няма коментари

Напиши коментар