Бъдещите професии за днешните малчовци – STEM направление

STEM, stem, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Според проучване на Световния икономически форум, 65% от децата, които сега започват училище, ще се занимават с професии, които все още дори не съществуват. Как тогава да подготвим децата си за бързо променящия се свят, който ги очаква? Към какво образование да се насочим, какви ценности и умения да възпитаваме, за да им осигурим добро професионално и личностно развитие?
Редица изследователи смятат, че отговорът се крие в т. нар. STEM-направления (от английски – science, technology, engineering and mathematics) – понятие, което обединява природните и инженерните науки, технологиите и математиката. Това са професиите на бъдещето, които ще решават сложните предизвикателства, свързани с ограничените ресурси и динамично променящите се потребителски нужди. Прогресът в тези сфери върви с такава скорост, че само много сериозните методики на обучение издържат на теста на времето, а България може да се похвали именно с такива. Недостигът на кадри обаче, в STEM-сектора вече е осезаем, а в бъдеще ще става още по-голям, така че едно е сигурно – това са професиите на бъдещето.

И макар тези научни дисциплини да създават асоциации със сложни формули и очилати професори, всъщност има как – и дори е препоръчително – те да се въведат в образователната програма възможно най-рано. Децата още на крехката възраст от 2-3 години са невероятно активни и възприемчиви и това е добър етап от развитието им, в който да положите основите на разбиранията им за STEM.

Основният принцип зад математиката, науките и технологиите е, че те не почиват на запаметяване на факти и наизустяване на учебници. STEM-професиите са гъвкави, в тях непрекъснато се появяват нови проблеми, затова те разчитат преди всичко на тренирани и развити умения – анализиране, изследване на ситуацията, критическо мислене, а като най-важна се очертава гъвкавата способност да решаваш проблеми. Професиите на бъдещето ще изискват комбинация от специализирани познания в областта на STEM, но и личностни качества като емпатия и дизайн мислене.

STEM, stem, професии, обучение, образование, емпатия, дизайн, STEM, stem, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Интересни моменти от база Бояна на ЧОУ „СВЕТЛИНА“

Едно малко дете, което едва е започнало да открива с любопитство света, развива всички тези умения, докато осмисля предметите и явленията, които го заобикалят. Та то непрекъснато прави експерименти! Задава въпроси на себе си и на другите, прави предположения за евентуалния резултат и събира информация, за да намери правилния отговор. Именно тези процеси са движещи във всяка сфера на науките и технологиите. Ако ги стимулирате, ще отгледате дете, способно да мисли бързо и да прави логически връзки – безценни умения за един STEM-специалист.

Предучилищните програми не отделят много внимание на науката, но това не означава, че тя не може да бъде поднесена на едно малко дете по забавен и разбираем начин. Като задавате подходящите въпроси, можете да насърчите „научното изследване“ на детето си, в което то да идентифицира обекти, да ги сравнява по различни показатели, да прави прогнози, да тества хипотези и да споделя какво е открило.

В тази възраст може да му е интересно да изследва формата, цвета и размера на предметите, да наблюдава движението им или да проследява повтарящи се модели. Такива „открития“ могат да се правят навсякъде и не изискват непременно специална подготовка или материали – те използват естественото детско любопитство. Например, докато се разхождате в парка, можете да му обърнете внимание върху сянката му и да го насърчите да търси отговорите на различни въпроси – кога се появява и изчезва сянката? Колко е голяма? Как се променя? Така имате повод да си поговорите за физика и астрономия, но и позволявате на детето да развие своите умения за наблюдение и анализ и да събере емпирична информация.

Интерес към инженерните науки можете да събудите, като позволите на детето да направи нещо с ръцете си и му дадете материали и инструменти, с които да изобрети и сглоби решение на поставената задача – в предучилищната възраст това се случва най-често с играчки като конструктор или кубчета. Предизвикайте го да се справи с конкретно условие – например да построи кула, по-висока от собствения му ръст.

STEM, stem, професии, обучение, образование, емпатия, дизайн, STEM, stem, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Избрани моменти от база Овча купел на ЧОУ „СВЕТЛИНА“

Математиката е една от най-лесните за интегриране в детските игри науки, защото винаги започва от броенето, а всичко може да се брои. Но математиката в предучилищната възраст не спира дотам – тя включва изучаването на геометричните форми и размерите например. Освен преброено, всичко може да бъде и измерено – колко е дълга тази клечка? По-голяма ли е от другата? А колко тежи?

Лесен и разнообразен начин да въведете децата в света на науките и технологиите са образователните компютърни игри и мобилни приложения. Възможностите тук са безкрайни, като най-много варианти има при математиката – от научаване на цифрите и броене, до сложни изчисления и формули. Търсете игри, които ще позволят на детето да експериментира и ще очакват от него да мисли аналитично и логично и да решава поставените му проблеми. Интерес към темите на STEM и по-конкретно физиката предизвиква “Crazy Gears”, а българоезичната „В Земята на логиката“  развива комплексно когнитивните умения с фокус върху логическите разсъждения, математиката и пространствената интелигентност.

STEM, stem, професии, обучение, образование, емпатия, дизайн, STEM, stem, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Интересни моменти от база Симеоново на ЧОУ „СВЕТЛИНА“

Така детето ви може да осмисли идеи от различни дисциплини в различен контекст и да ги свърже, а в процеса ще се забавлява и ще му е любопитно. Нещо повече, ще създадете у него интерес към знанието и навици да се учи – ще му се налага да го прави цял живот, така че колкото по-рано започне, толкова по-добре.

Важно е учителите и родителите в общо усилие да помагат на децата да интегрират наученото в различните дисциплини, да мислят свързано и холистично, за да развият бърз и бистър ум и да се научат да разпознават повтарящите се модели в явленията около себе си.

Ранният досег със STEM-дисциплините, било то в училище, в музея, в библиотеката или по време на игра, подпомага общото академично развитие на децата, развива критическо мислене и умения за разсъждение в ранна възраст и засилва по-късния интерес към образование и кариера в сферата на STEM.

Прочети още: Как да изберем училище за бъдещето, не – училище за миналото

и 10 дейности, които подготвят децата за инженери, учени или артисти

Няма коментари

Напиши коментар