Дислексия при децата до три години – причини, симптоми и начини за справяне

дислексия, дислексия деца, диагноза, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Детето ви среща ли проблеми с писането? Трудно ли му е да различава буквичките една от друга? Ако е така, е възможно то да страда от дислексия. Вижте какви са симптомите за тази диагноза и какво може да се направи, за да се овладее тя.

Дислексията представлява разстройство на ученето, характеризирано с трудности при осмислянето ни запомнянето думи, букви и символи. Макар тя да се свързва основно с проблеми с четенето, симптомите понякога се проявяват много преди детето да научи буквите, затова следете за признаци на нарушения в речта и паметта.

Ранни симптоми на дислексия при деца до три години

* Проговарят по-късно от връстниците си

* Произнасят думите с повече затруднения спрямо останалите деца

* Бавно научават нови думи

* Не могат да си спомнят думата, която им трябва

* Срещат затруднения при научаването и запомнянето на азбуката, числата, дните от седмицата, формите и цветовете

* Трудно им е да се научат да пишат букви

* Трудно казват стихчета

* Трудно им е да разпознават римите и да измислят римуващи се думи

* Бавно развиват фината си моторика – това означава, че може да им отнеме повече време от останалите да се научат да държат молив или да си мият зъбите например

* Трудно им е да различават отделните звуци в думата
* Не могат да следват сложни инструкции – забравят ги или възприемат само кратка част от тях

Обърнете внимание на тези първи предупредителни знаци. Ранната диагностика на дислексия може да помогне на детето ви да се адаптира много лесно и бързо и да превъзмогне трудностите. Ако забележите тези симптоми, можете да се обърнете към специалист – логопед или психолог. Колкото по-рано се потърси решение на проблемите, толкова по-леко ще се справя детето докато расте – като ученик, когато ще му се налага усилено да пише и чете, и като възрастен, когато животът всекидневно ще го сблъсква с предизвикателства.

дислексия, дислексия деца, диагноза, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Какво може да се направи?

Тъй като дислексията не е болест, от нея човек не може да се излекува. Тя съпътства засегнатия през целия му живот. С практика и упражнения от ранна възраст обаче може да се постигне значително подобрение и да се превъзмогнат част от затрудненията.

За да помогнете на детето си, можете да му четете на глас и да му пускате аудиокниги. Така то ще увеличи речниковия си запас и ще слуша правилно произнесени думи. Четете заедно с него, като го окуражавате, когато се справя с трудните думи. Като го насърчавате, ще направите четенето по-приятно за него, дори и да му е трудно. Казвайте заедно стихчета, пейте песнички за развиване на паметта.

Дислексията може да повлияе на самочувствието в крехката детска възраст, когато училището е много съсредоточено точно върху онези умения, с които дислектиците имат проблеми – като запаметяването и автоматизацията на изписването на буквите например. За съжаление, все още в много учебни среди на такива деца се присмиват, а учителите ги пришпорват и очакват от тях резултати като у всички останали. Затова е важно да създадете позитивна нагласа, така че детето да ходи с радост на училище и да мисли колко ще се забавлява с другарчетата си. Проявявайте търпение и разбиране, показвайте на детето, че го обичате. Възможно е да се окаже, че просто този клас и това училище не са подходящи за него и не могат да му осигурят развитието, което му е необходимо.

дислексия, дислексия деца, диагноза, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Не гледайте на дислексията като на осакатяващ недъг. Тя просто означава, че мозъкът на човек се развива по различен от обичайния начин и изисква различни подходи при ученето. Това състояние има и своите положителни страни. Дислектиците могат например да са много по-креативни от връстниците си, а освен това имат по-силно развита визуална памет и образно мислене. Нещо повече, те могат отлично да разказват ясно, убедително и увлекателно. Дори Google, Pixar и други последвали ги световни компании вече наемат нарочно хора дислектици, заради вродената им способност за дедуктивно мислене, силна склонност към абстракционизъм и впечатляваща фантазия.

Хората с дислексия имат силно развита ориентация в пространството – от тях ще излязат добри архитекти, скулптори или дизайнери. По-лесно им е да правят връзката между разнородни елементи, да обмислят проблем от множество перспективи и да работят едновременно по няколко задачи – умения, високо ценени във всяка сфера на работа. И още един „професионален плюс“ – справят се изключително добре в динамични, променящи се ситуации, където трябва да се действа бързо – например на стоковата борса.

Дислексията не трябва да пречи на никого да има пълноценен и щастлив живот, да расте вдъхновен и да се забавлява. Някои от най-големите гении – Стив Джобс, Моцарт, Айнщайн – са били дислектици. Когато човек среща подкрепа, разбиране и любов, пред способностите му няма граници.

Прочетете още: На вниманието на всички родители, които искат да възпитат и отгледат здрави деца!

Няма коментари

Напиши коментар