Игри за деца, които развиват ума, баланса, психиката

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Да намерим подходяща игра за детето си може да се окаже тежко изпитание. В крехката предучилищна възраст децата имат да научат много за света, в който живеят, но все още не могат да задържат дълго интереса си върху една дейност и бързо се отегчават. Как тогава да им предложим развиващи и образователни игри за деца, които в същото време са им интересни и забавни? При това, както за да развием ума, така и психиката, а също и така пренебрегваният, но толкова важен баланс. Ето някои предложения, които можете да направите и сами с детето.

Игри за деца, които развиват ума на детето

Ето какво препоръчват Ребека Паласиос, педагог с над 30-годишен опит и специалист по ранно детско образование, и Скот Ким, дизайнер на игри и автор на ребуси. Те показват как да подготвим децата си по четене, писане и смятане с  подходящи за възрастта и образователното им ниво игри.

2-3 години – игри за деца за подреждане и сортиране на предмети

В тази възраст е подходящо да предизвикаме детето да отделя от множеството и групира предмети според някакъв признак – цвят, форма, размер, материал… Не е нужно това непременно да са играчки – можете да използвате и вещи от домакинството. Дайте ясни инструкции какви предмети да търси детето и го оставете да открие тези, които отговарят на условието. Можете и да обърнете играта – отделете, например, всичко червено, или всички квадратни неща, а след това накарайте детето да познае какво е общото между тях.

Следващата стъпка е подреждането в определена форма – едно върху друго, за да построим висока кула или пирамида, в кръг, или по големина например.

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Интересни моменти от база Симеоново на ЧОУ ,,Светлина“

3-4 години – игри за деца за натрупване на речников запас

В този период активният речник на децата се обогатява и разширява, но за да научават нови думи, те трябва да бъдат стимулирани с нови неща и непознати ситуации. Подходяща игра например е „Виждам, виждам“ – избирате си един предмет, който се вижда ясно в стаята, където сте, и казвате „Виждам, виждам нещо с буквата П“. Целта на детето е да познае намисления от вас предмет. Ако си избирате предмети, чиито наименования детето не знае добре, ще му помогнете да обогати речника си.

Можете да включите и умения по смятане, като броите различните неща, и кажете например „Виждам, виждам пет предмета…“ Разнообразете играта, като се редувате и си смените ролите.


4-5 години – музикални игри за деца с редуване

Това е моментът, когато игрите заприличват повече на игри в истинския смисъл на думата. Децата развиват интерес към игри с редуване. Това е и възрастта, в която могат да се въведат основни музикални елементи като ритъм и пеене – първото изисква броене, а второто е свързано с научаването и произнасянето на нови и сложни думи.

Интересна идея е да измислите кратък и прост ритъм, който да покажете с пляскане с ръце, и да предизвикате детето да го повтори. Можете да усложнявате мотива в зависимост от прогреса на детето.

Подходяща за повече деца игра е „Музикален стол“, в която столовете винаги са с един по-малко от участниците. Под звуците на музика децата обикалят около подредените в кръг столове, а спре ли да свири, те бързичко трябва да намерят къде да седнат. Добра идея е децата да се редуват в пускането на музиката.

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

ИЗБРАНИ МОМЕНТИ ОТ ЖИВОТА В БАЗА БОЯНА НА ЧОУ „СВЕТЛИНА“

5-6 години – игри за деца за четене, писане и смятане

С приближаването на училищната възраст започваме активно да мислим за букви и цифри. За щастие има много удобни случаи, в които да практикуваме тяхното писане и изговаряне. Пробвайте например следната игра: дайте на детето карта, на която е написана някоя буква, и го предизвикайте да се огледа в стаята и да назове колкото се може повече предмети, които започват с тази буква. Подобна е и играта „Верижка“, в която започвате от една дума и трябва да промените една буква в нея, за да получите друга дума, например коса – кора – гора и т.н. Най-добре е всички тези думи да бъдат записвани и четени – от вас или от детето.


Настолните игри за деца
, като например „Не се сърди, човече“, са подходящи за упражняване на броенето. По думите на Скот Ким, хвърлянето на зар и местенето на пионката по дъската е отличе начин да задействаме математическото мислене.

Освен умствените способности обаче, според нас е необходимо и намиране начини за забавно, най-добре игрово стимулиране на поведенческа и психологическа стабилност.

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Коледни турнири с много награди в ЧОУ „Светлина“

Игри за уверени деца

Игра за добродетелите – подходяща е за всяка възраст на детето.  За целта трябва с помощта на цветен картон и лепило да направете дъга. В единия й край залепете бели кръгчета, така че да уподобят облаци. Детето следва да напише върху всеки облак по една своя добродетел. Ако все още не може да пише само, му помогнете. Чрез тази игра детето ще придобие самочувствие и ще стане по уверено.

Игра за изслушване –  когато едно дете умее да изслушва без да прекъсва говорещия, то проявява уважение към него и обратното – когато бъде изслушвано, то се чувства уважавано. За тази игра ще е необходимо да направите корона от картон, а може да използвате и готова, ако имате такава. Залепете уши отстрани на короната. Вече може да започнете играта! Участникът, който носи короната трябва да слуша без да говори по времето, когато той я носи. През това време другият участник, който не носи корона разказва някаква история, споделя чувства, тайни и мечти. Когато приключи, ролите се разменят. Бонусът от тази игра е, че освен да се почувства уважавано, детето ще се научи и да споделя. При повече от двама участници е необходимо да се направят корони за всеки един без разказвачът.

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Игра за презентационни умения (театър) – изградете традиция в семейството си един път месечно всеки от вас да представи нещо  пред останалите – сценка, песен, стихотворение, танц или нещо друго. По този начин детето ще придобие смелостта да разгърне своя потенциал поне пред семейството, а след това и пред останалите. Ако имате повече от едно дете, те най-вероятно и сами ще се забавляват по този начин, след като веднъж сте въвели смешните скечове на семейната сцена 🙂

Игра за недостатъците – всеки човек си има някакви недостатъци, важно е детето да разбере това и да се научи да приема своите грешки, критиката и реакциите на околните, за да може да се самоусъвършенства без това да влияе на неговото самочувствие. Единственото, което трябва да направите е.. нещо глупаво 🙂 Нека всеки от вас, по свой избор извърши нещо грешно или нещо извън зоната си на комфорт – дали ще се облечете по нелеп начин, ще си сложите чорапи вместо ръкавици в зимно време или пък друго, няма значение. Нека вашето дете да разбере, че никой не е перфектен и то, докато се забавлява!

Игра за споделяне – всеки родител се притеснява и тайничко се надява детето му да споделя своите чувства и тревоги с него. За да стане това, обаче, трябва да създадете сигурна и безопасна среда. Направете кутия за споделяне. В нея всеки член от семейството ще може да пуска писмо до някой друг, в което да опише как се е почувствал в даден момент, от някаква ситуация или да сподели беля, която е направил. Не забравяйте, че това е неговата безопасна среда и трябва да се отнасяте внимателно към написаното от него, в противен случай детето ще спре да пуска писма.

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Игра за уменията – на видно място в дома си сложете дъска за писане и избройте няколко неща, които вашето дете може да прави – да се облича само, да яде с нож и вилица и изобщо всичко, за което се сещате. Когато детето научи нещо ново, го запишете на дъската.  Всеки път, в който погледне дъската, то ще вижда собственото си развитие, ще се повдигне неговото самочувствие и стремежът му към самоусъвършенстване.

Игри за деца за баланс

Технологиите, забързаното ежедневие и натовареността на родителите в днешно време са само част от факторите, които промениха изцяло средата на развитие на нашите деца. В резултат, те прекарват по-малко време навън в спорт и игри, и повече пред компютрите и телефоните. Не изразходват достатъчно енергия, нямат достатъчно сила и баланс и започват да нервничат и не внимават в училище, защото тялото им се опитва да получи движението, от което се нуждае. Много от тях биват диагностицирани със Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност. Ето няколко простички упражнения и игри, които ще развият баланса на детето:

Книга на главата – изберете леки и с твърди корици книги, сложете я на главата на детето и на своята и се опитайте да изминете определено разстояние без тя да падне. Ако все пак това се случи, участникът се връща при началната точка. Който измине разстоянието пръв, печели. Ако детето е по-голямо или пази повече баланс, може да усложните играта като направите трасето по-сложно – зигзагообразно, с препятствия или добавите клякания и други упражнения с книгата. Може да добавите и втора книга.

игри за деца, игри, уроци, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Психолозите съветват също носене на съд, пълен с вода над препятствия, като възглавници например.

Детектив (търсач на съкровища) – направете тунел от възглавници, одеала или други подръчни материали. Постройте го с тесни стени и завои, а може и да се изкачва по стълби. Детето трябва да мине през него без тунелът да се „срути“ и след всеки труден етап или накрая на тунела може да го очаква награда. При повече участници го направете като състезание.

„Скок-подскок“ – направете терен с препятствия, съобразени с възрастта на детето. Нека да мине по него подскачайки като зайче. Когато тази задача спре да го затруднява, може да усложните като преминете към подскачане на един крак.

Специалистите твърдят, че когато детето ви приключи даден етап от развитието си, не е нужно да изоставяте игрите от този период – просто ги усложнете допълнително, така че да има какво ново да научи от тях.

Тези игри са лесни, забавни и ще подпомогнат образованието на детето ви. Нещо повече – те не струват скъпо, защото основната съставка в „родителското училище“ е въображението!  Както казва Ребека Паласиос, „Любовта ви и времето ви са най-големият подарък, който можете да дадете на детето си.“

Прочетете още:

6 изключителни предимства от музикалните уроци

Децата прекарват навън по-малко време от затворниците

Как да бъдем позитивни родители на спортуващи деца

Няма коментари

Напиши коментар