Алфа поколение – революция в развитието на човечеството

алфа поколение, поколение алфа, алфа, поколение, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

В световен мащаб названието „алфа поколение“ се използва за поколението деца, родени през 2013 и след нея години. То започва с новата буква от азбуката, като идеята е, че това поколение е изключително различно, с борбен дух, революционно и отваря изключително нова страница в цивилизационното развитие на света.

Така нареченото алфа поколение е поколението на дигиталната книга /е – book/. Сега се извършва най-голямата трансформация в човешката комуникация след появата на писмеността. Вече учените експериментират създаването на световна писменост. И за пръв път в историята на човечеството има обърнат модел на знанието: от младото поколение към старото. Поколенията преди са се сменяли през 20/25 години, а днес вече през 10. Очаква се новото Алфа поколение да има най-висока образованост, следователно висока производителност, благодарение на информационните технологии и роботиката  и съответно висока безработица. Новите деца ще тръгват по-рано на училище, ще прекарват там повече години, ще спят по-малко, ще се хранят по-малко. Това ще бъде най-многобройното човешко поколение.

Психолози като д-р Перез и Хосе де Зор считат, че днешните деца могат много лесно да достигат до алфа и тета вълните. Преди 40 години в Института Монро /САЩ/ е разработена теорията за синхронизацията на мозъчните полукълба. Синхронизирането се извършва чрез слушането на определени звуци. Когато те работят заедно мозъчният потенциал достига своите оптимални резултати. Ако ние имаме усещания на по-низшите гама и бета вълни, нашите деца и внуци притежават нова свръхчувствителност на алфа вълни. При различни мозъчни вълни и честоти се създава определено физико-физиологично-ментално-поведенческо състояние. И сега можем да наблюдаваме деца, които вършат няколко дейности, отговарят адекватно на въпроси от различни тематики и променят енергията около себе си.

алфа поколение, поколение алфа, алфа, поколение, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Току-що родените деца притежават свръхчувствителност. Наблюдаваме 6 вида „допълнителна” чувствителност: физическа /днес имаме свръх активни сетива: зрение, слух, обоняние, допир, вкус/ , емоционална, социална, етична, психологическа и духовна.

На научна конференция наскоро е показан филмов материал, в който двегодишно дете се забавлява с таблет. Видно е, че то сърфира по менюто, създава и унищожава файлове, рисува картини, запълва програми. Очаква се новото поколение да има 80% компютърна грамотност, но на практика да е словесно неграмотно. Марк Пренски, американски учен, въвежда понятието „дигитална мъдрост”, което включва новото разбиране за функционирането на човешкия мозък към дигиталните технологии, защото човешкия мозък е най-бързо приспособяващия се орган от човешкото същество. Като хора на образованието това  ни кара да хармонизираме поколенията, а не да ги противопоставяме, както обикновено се е случвало до сега.

Днешните деца не възприемат информацията по традиционните канали, те „не ни чуват”. Те не желаят да четат по традиционния начин. Защо е така? В момента образователната система е безсилна за този факт. Ние, възрастните – в семейството и в училището, не знаем как да надскочим традиционните ситеми на комуникация и да обучаваме според новия функционален механизъм на мозъка на днешните деца и техните нови комуникационни умения, много по-различни от нашите.

алфа поколение, поколение алфа, алфа, поколение, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Модерният читател ще има удобството да чете всичко отвсякъде и навсякъде. В новата книга, „учебник”, ще има музика, мирис, видео, линкове, различни по вид доказателства и бързи препратки. Така ще превръщат знанието в „компютърна игра”. Много компании вече усилено работят за геймизация на ученето.

Но тук отново ще цитираме Далай Лама: „ Най-важното нещо на света е мярката!” Отново трябва да създадем баланса между дигиталния свят и истинския живот. Клей Джонсън, американски програмист, пионер в дигиталната политика, автор на предизборната онлайн кампания на президента Обама, днес е основен прокламатор на Диетичен подход към ежедневна консумация на информация и  че новите медии са благодат, но и проклятие.

Всичко зависи от нас самите. Знаем за милионите зависими днес от интернет, лекуващи се в скъпи психиатрични клиники. Но ето пък и този пример: на таксиметровите шофьори в Лондон е забранено да използват джипиес. Така те тренират мозъка си и са по-продуктивни при инциденти и екстремни ситуации, случващи се в милионния град. В момента на много места по света се правят експерименти за справянето на учениците и младите хора в различни подобни ситуации: решаване на обикновен житейски казус без телефон, достигане до адрес по начертана карта на хартиен носител, ориентиране в лингвистична среда без преводач, преживяване без електричество  и др.

Само от нас, възрастните, зависи следващите ни Зет и Алфа поколение да бъдат здрави, щастливи и успешни, запазили красотата на планетата Земя за следващите след тях.

Прочетете още: Как да изберем училище за бъдещето, не – училище за миналото

Няма коментари

Напиши коментар