SPACE CAMP TURKEY 2017

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

В този сезон на детския космически лагер, взеха участие трима ученика от ЧОУ „Светлина“, спечелили възможността да заминат, като представителни участници от Р. България. Нашата гордост са Антон Тончев, Анджела Кирилова и Максим Шишманов, награден с частична стипендия в Space Camp Turkey 2017. За участието на нашите възпитаници в космическия лагер по модел на НАСА разговаряме с Мария Стоичкова и Гергана Райжекова от Център за творческо обучение, официален координатор на програмата за България.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Гергана Райжекова – координатор на Space Camp Turkey за България, Център за творческо обучение

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Мария Стоичкова – кооординатор и обучител в звено „Облачни системи и обучения за учители“, Център за творческо обучение

Здравейте, представете се за нашите читатели:

Мария: Здравейте! Казвам се Мария Стоичкова и съм координатор и обучител в Център за творческо обучение. Моите отговорности включват цялостната организация на постъпващите заявки за обучения – комуникация с училища, директори, учители, изготвяне на графици, обработка на документи и т.н. Прекрасно е, че имам и възможност да се включвам и в процеса на изпълнение, а именно като обучител. Работата с хората ми доставя най-голямо удоволствие. По време на космическия лагер бях един от представителите на Център за творческо обучение, които заминаха заедно с първата българска група.

Гергана: Здравейте и от мен! Казвам се Гергана Райжекова и съм координатор на Space Camp Turkey за България в Център за творческо обучение. Наша главна цел е повече деца в България да осъществят своята мечта да работят с учени от цял свят, да говорят с астронавти и на практика да видят как се прави истинската наука. Онази наука, която ни изстрелва в космоса и благодарение на която някой ден ще заселим други планети. Работата ми в България включва много срещи в училища, презентации пред деца, родители, учители, спонсори, както и координиране на различни дейности, директно свързани с програмата.

 

2. Какво представлява Space Camp Turkey?

Мария: Space Camp Turkey е космически лагер, който представлява цялостна програма, по която деца от различни възрасти и с различни интереси се сблъскват с науката, пречупват я през своята призма и, забавлявайки се, учат нови неща за космоса и всичко, което е свързано с него…

Гергана: За съжаление подобен лагер в България не съществува и няма еквивалент. Това е програма и космически лагер, който трябва не просто да се види, а да се преживее. Ние искаме повече учители от страната да преминат през тази седмица, за да почерпят най-високо ноу-хау за организация на учебния процес, който се основава върху STEAM образование – наука, технологии, инженерство, изкуство и математика в едно цяло, подчинено на темата за космоса и космическите технологии.

 

3. А на какво учи Space Camp Turkey децата и какви са ползите за тях?

Мария: Ползите са неизброими. Например, децата учат за безпочвеното отглеждане на растения в космоса или така наречената хидропоника, още наблюдават звездите и учат астрономия в планетариума, чрез практически експерименти учат различни физични закони… Безкрайни са възможностите за знания, но и за житейски опит. Уроците са в посока мултикултурност, толерантност, дисциплина, професионализъм, постоянно развитие и растеж нагоре 🙂

Гергана:  На първо място там всички спазваме стриктна ежедневна програма, както астронавтите преди всяка мисия. Дисциплината, отборната игра и ученето чрез преживяване са на преден план. Развиването на тези качества у децата е неслучайно, разбира се. В космическата индустрия, която тепърва набира скорост покрай Елън Мъск и не само, най-ценени качества са умението да поемаш отговорност, да работиш в екип с хора, които са много различни от теб и с различен бекграунд и да се развиваш като професионалист. Точно на това учи Space Camp Turkey – че всички сме различни и това е хубаво, но само в екип може да стигнем звездите.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Еуфорията за лагера настъпи още по време на пътуването. Това са Тони и Макс, кипящи от енергия още по време на път за Space Camp Turkey 2017.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

На пристигане в базата на Space Camp Turkey

 

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Програмата на детския космически лагер е не само обучение, но и забавление. Танците се оказаха любимо занимание на по-голямата част от участниците. Безспорно, Макси е сред призовите танцьори в тази годишното издание на лагера.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Анджи (в средата) с отбора си, след skype среща с астронавт. В тази сесия разказваха за живота на астронавта, а най-ценното за децата беше, че имаха възможно да задават въпроси: например някое от нашите деца попита “Много ли е страшно, когато за пръв път се озовеш в космоса?” Астронавтът тук отговори, че множеството тренировки на тренажори през трите месеца, които имат за подготовка преди мисия, ги подготвя с голяма точност, за всякакви възможни казуси…съответно страх в открития космос няма, само насладата от гледката на нашата планета Земя от космоса.

 

Край на първа част. Следва продължение

 

Вижте още: SPACE CAMP TURKEY 2017 втора част

Прочетете и: Детският парламент при ЧОУ „Светлина“ с много идеи и интереси в новите технологии

Няма коментари

Напиши коментар