SPACE CAMP TURKEY 2017

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Продължение

Space Camp Turkey e създаден по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция и е създаден за обучение на деца в областта на космическите науки и технологии. Разговаряме с Мария Стоичкова и Гергана Райжекова от Център за творческо обучение, официален координатор на програмата за България за участието на учениците от ЧОУ „Светлина“, успели да се класират в тази годишното издание на Space Camp и за ползата от преминаването през тренировъчната програма на лагера като цяло.
 

Какво e за Вaс лично Space Camp Turkey?

Мария: Space Camp e нещо “огромно” и нямам предвид по размери. Космическият лагер е една мечта в стил УААУ. Искам отново да съм дете, за да отида и да участвам и участвам и да попия цялата емоция и знания, които лагерът предлага!

Гергана: Ако бях дете и бях преминала през този лагер, той със сигурност щеше да промени посоката ми на кариерно развитие. Имаме подобни примери на наши възпитаници, които след Space Camp Turkey записват Аерокосмическо инженерство в Милано, други получават още в самия лагер предложения за стаж в чужбина, трети вдигат високо летвата, след като се приберат в България и започват проекти с НАСА…

 

Как се представиха децата? Кажете няколко думи за тяхното участие като обучение и емоции?

Мария: Децата бяха в началото леко смутени, защото влизат в една напълно непозната среда за тях. Веднъж след като се запознаят с правилата и видят колко интригуващи неща им предстоят, идва и голямото количество ентусиазъм. И трите деца, представители на училище “Светлина” бяха изключително нетърпеливи да показват знания и да получат нови такива. При всички образователни игри, на които присъствах именно нашите деца ми направиха страхотното впечатление, че взимаха много участие и играеха с ентусиазъм. Анджи, Тони и Макс бяха фокусирани и взимаха 100% от всичко, което им се предлагаше и като ново знание и като нова емоция.

Гергана: Само ще допълня тук, че Център за творческо обучение всяка година организира конкурс за есе и видео есе, с което подбираме участниците в космическия лагер. Това за кампания 2018 г. ще бъде придружено с лична среща на всяко дете с квалифицирано жури, разговор на английски език и препоръка от учител. Както обясних на децата от втората българска група в автобуса на път към лагера: “Всеки път, когато представяте себе си, представяте и България”! А ние от Център за творческо обучение бихме искали България да продължава да печели медали и да е сред любимите отбори на тренерите там.

 

Кое е най-трудното за българските деца в космическия лагер?

Мария: Определено това е първоначалното пречупване и свикване с новите правила, условия и съотборници.

Гергана: Със сигурност това е работата в екип. Българските отбори сме съвкупност от изявени индивидуалности, но когато стане въпрос обща цел и задача, сформиране на екип и разпределяне на задачи и отговорности, малко се дръпваме встрани. Може би част от наследения ни манталитет, но имаме нужда от истински лидери и развиването на именно такива качества у децата. Неслучайно единият медал, с който се награждават децата в Space Camp Turkey е за лидерство.

 

Какво ново може да очакваме в програмата Space Camp Turkey за българските деца?

Гергана: Програмата се развива буквално всеки ден благодарение на установените ни партньорски отношения със Space Camp Turkey. Есента предстоят няколко събития, включително срещи в общините Пловдив, Първомай, Казанлък и Гоце Делчев, които подкрепиха участници с пълни или частнични стипендии. Месец ноември организираме среща на Възпитаниците на Space Camp в България, на която са поканени всички деца, преминали през програмата, техните родители, учители и спонсори. Междувременно започва програмата “Бъдещи изследователи”, която включва целогодишни видеоконференции със Space Camp Turkey и завършва с Научен панаир в космическия лагер. Надяваме се тази година да привлечем нови училища партньори и нови дарители, които да повярват в потенциала на българските деца и да вложат във възпитаването на тяхната цялостна личност, каквото прави Space Camp Turkey.

 

Благодарим на нашите събеседници за това интервю и им желаем още много бъдещи лагери, популяризиране на дейността им сред българските деца и все по-активна съвместна дейност с децата и учителите от ЧОУ „Светлина“ и занапред.

 

Ето и още кадри от лагера Space Camp Turkey 2017:

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Това е кадър от културната вечер, в която и българският отбор се представи с прекрасно право хоро и вдигнахме публиката на крака! Това за мен беше най-емоционалната вечер, защото съпреживях всичко, което и децата изпитваха. Те бяха горди, че чуват българска музика  и станаха и танцуваха със пълни сърца. Енергията беше неописуема!

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Награждаването е винаги много тържествен момент.

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Още един кадър от награждаването. Тук участниците са до совалката Discovery и до техните тренери.

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Това е втори български отбор пред вратите на Space Camp Turkey малко преди да потеглим обратно към България. Постът в инстаграм гласи: „Българската делегация беше върхът.“ Браво на всички наши деца за достойното представяне, спечелените грамоти и значки и, разбира се, за двата медала в двете български групи това лято!

 

Официален сайт на програмата в България: spacecamp.cct.bg

 

Вижте още: SPACE CAMP TURKEY 2017 първа част

Няма коментари

Напиши коментар