DigitalKidZ® или инициативата за промяна на съвременните български деца

ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, природа, природата

Интервю с Ивелина Атанасова, създател на Училище с “отворен код”

1. Бихте ли се представила и ако може да ни разкажете за фондация „Дигиталните деца“ и замисъла, който се съдържа в инициативата DigitalKidZ.

Казвам се Ивелина Атанасова – коуч и консултант е по бизнес развитие и стратегически маркетинг с повече от над 15 години опит. Отличена в класацията на Дарик „40 до 40“ през 2015 за хора, които променят страната ни, „Жена на годината“ – 2016 и с носител на специално отличие “Джон Атанасов” за обществен принос в областта на компютърните науки, връчвано от Президента на Р. България – 2017.

 

Преди три години стартирах социалната инициатива в подкрепа на дигиталната грамотност и иновативното образование – DigitalKidZ®: „Училище с отворен код“ с амбицията да променим съвременната методология за преподаване в училище и да повишим дигиталната грамотност на обществото ни. Днес брандът DigitalKidZ ® обединява годишна национална конференция, посветена на образованието, организирана с подкрепата на МОН, Посолствата на Финландия, Израел, Франция и Великобритания, изложение за иновации, образователни програми за учители, родители и деца, образователни игри, инструменти за обучение, книги и наръчници, разпространявани в цяла Европа.

 

Инициативата DigitalKidZ® е за “децата, които не познават света преди технологиите” и е синоним на това “Как да впрегнем технологиите в образованието на децата”.

  • за дигитална грамотност на учители, родители, деца
  • за усвояване на ключовите умения на 21 век
  • за трансформация на българската образователна система

 

 2. Каква считате, че е Вашата мисия по отношение на съвременните деца?

DigitalKidZ®: Училище с “отворен код” е мисия за промяна на образованието и обществото, в което отглеждаме децата си и развиваме бизнеса си.

И както “отвореният код” в ИТ сферата е символ на усилията на експерти от различни области доброволно да усъвършенстват софтуерния продукт, така за нас “Училището с “отворен код” е символ на обществения ангажимент за нов фокус в обучението- за качествен процес на обучение, а не за количествено възпроизвеждане на краткотрайно знание в унисон в необходимите умения за 21 век.

 

3. Фондация „Дигиталните деца“ има доста широкообхватна дейност и инициативи в полза на родители и деца. Бихте ли ни споделила повече информация относно проектите, по които работите?

Проектът DigitalKidZ: Училище с “отворен код” съществува от 2014г и до момента се свързва с:

  • Пет национални конференции, посветени на технологиите и образованието с над 1500 участници – учители, родители и деца.
  • Изложение за образователни иновации
  • Креативен център за образователни иновации – DigitalKidZ® Hub
  • DigitalKidZ® STEM Клуб – авторска образователна програма за деца на възраст 7-11
  • Партньорска и национална тренировъчна програма за учители –“Училище с отворен код”
  • Олимпиада по програмиране за деца на възраст 8-16г
  • Авторски активни образователни игри, електронни книги и наръчници, разпространявани в цяла Европа.

 

4. Кои методи на обучение и възпитание, според Вас, са най-ефективни в работата с днешните подрастващи?

Всички, които поставят детето в центъра и го учат как да използва технологиите в ежедневието отговорно и безопасно.

ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, природа, природата

5. Децата в ЧОУ „Светлина“ използват в ежедневната си работа една изключително развиваща логиката образователна игра, която е изцяло Ваш продукт. Можете ли да ни разкажете повече за нея и за ползите, които тя има за децата?

DigitalKidZ® Imagination e активна образователна игра, която излезе на пазара през месец март тази година. Изцяло авторски продукт на екипа на Фондацията, нейната цел е да разива въображението, емоциите, умението за работа в екип, комуникативните умения и повишава вътрешната мотивация за учене. Балансира работата на лявото и дясното мозъчно полукълбо.

Изградена върху игровия метод, играта дава възможност на децата да създадат мозъчни връзки и навици за справяне с предизвикателствата и трудностите.

Играта се играе в екип – възрастен (модератор) и деца (играчи). Групата деца, които участват може да надхвърли 20, което прави играта изключително популярна, както за работа у дома, така и за работа в клас.

В хода на играта, децата тръгват на Приключение в Свят „Въображение“ с приказния герой Зед и неговите приятели – лисицата, маймуната, кучето и совата. Целта е Зед да придобие необходимите му умения и компетенции, за да използва интернет сигурно и безопасно и да получи собствен смартфон с достъп до мрежата.

Направлявани от възрастен, децата трябва да преодолеят 100 мисии и предизвикателства, изследвайки вътрешния свят на Зед – неговите емоции, страхове, умения и мечти. Най-хубавото на играта е, че тук няма правилни и грешни отговори – тайната е в процеса, който разкрива повече и повече за всяко дете и за неговите граници и страхове. Всеки път играта ще е различна и всеки път изживяването ще е ново.

В началото на годината ще пуснем и допълнение към играта – серия от уъркшопи за творческо писане и въображение за деца. Заниманията ще бъдат достъпни единствено в DigitalKidZ® STEM Клуб и ще насърчат децата да изградят основни навици за “дигитална хигиена” и безопасност, паралелно със заниманията по въображение и умението да разказват истории, изследвайки света на Зед и неговите приятели.

 

6. Какви са бъдещите Ви начинания и цели в дългосрочен план?

DigitalKidZ® има за цел да промени и трансформира образователната система в България в унисон с компетенциите на 21 век, създавайки подкрепящи инструменти и обучения.  Да повиши дигиталните умения и познания на възрастни и деца и да повиши коефициента на щастие на населението в България, с което и общата ефективност и БВП на страната ни, повишавайки вътрешната мотивация и удовлетвореност. Стискайте ни палци.

ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, природа, природата

7. Какво пожелание бихте отправили към децата на ЧОУ „Светлина“?

Да мечтаят с размах и без страх и ограничения.

 

Прочетете още: „Всичко започва от детството“ – Стела Даскалова

Няма коментари

Напиши коментар