Мултидисциплинарно преподаване и проекто-базирано обучение в ЧОУ „Светлина“

ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина

…или как забавно да учим няколко учебни предмета

Да обичаш работата си, да обичаш да твориш и най-вече да обичаш децата! Да стигнеш до всяко детско сърце, да внушиш на всяко дете в класа, че то е изключително ценно и значимо, независимо от IQ резултатите му. Да накараш ученика да вярва, че ученето може да бъде забавно и че то ще продължи до дълбоки старини! Това показа младата учителка Н. Куманова в месеца на Отворените врати със своя клас пред гости и родители.

Една тема: „Слънчевата система“ през учебното съдържание по Човек и природа, български и английски език, математика, обединени от творчество и екипна работа, утвърдени в предходни часове по изкуство и IT в рамките на 2 учебни часа. Трудното академично съдържание за въртене около звезда и въртене около собствената ос, отразена и собствена светлина и т.н, учениците затвърждават с измисляне и реализиране на заснет от тях собствен проект, в който всяко дете е планета. Има го и Слънцето, разбира се! Когато сам си Юпитер и го играеш, въртейки се, няма как да забравиш кой поред си до Земята и т.н.!

ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина

Употребата на пълен член на съществителните имена, граматичните категории на съществителните, прилагателните и глаголите, учениците упражниха с изречения от енциклопедията върху същата тема. Използвайки интернет всеки ученик беше подготвил и прочете на английски език още факти за „своята планета“ и така децата надстроиха задължителния от министерството материал по темата, заучавайки нови думи и термини на чужд език, английски. Всички задачи по математика: събиране и изваждане с многоцифрени числа до един милион бяха забавни, защото отново бяха използвани текстове от темата за Слънчевата система и бяха актуални (няма дете, което да не мечтае за Космоса, а Марс е изключително популярен през последните месеци в целия свят) като тази например:

„Парола за влизане в база на Марс е стойността на израза:

 ( 17 526 . 20 +  5321 . 30 ) : 10

Намерете паролата по най-бързия начин! В ракетата ви има опасен вирус.“

И всичко това без задължителните чинове, без задължителните тетрадки и план на урока, но пък с естествената работа в екип и активното участие на всяко дете. А след като бяха изпратени гости и родители, децата доволни и щури изхвърчаха на двора да спортуват, отново като планети и звезди, бягайки и скачайки, създавайки хаоса или реда на Вселената?!?

Да, до тук всичко е добре за децата! Но какво се случва с младия и ентусиазиран учител, който няма учителска правоспособност по математика или не е завършил английска филология – той няма право да преподава тези предмети, защото примерно има само българска филология, т.е е квалифициран учител по български език и литература и може да преподава САМО този учебен предмет?

Кога ще си позволим да правим образование в 21 век? Защото то не се прави само с дипломи, а с истински вдъхновители… Дали децата са виновни, че ползват знание от интернет? Да-а-а, ще продължаваме да мечтаем за Финландско образование (макар, че си го имаме и тук и че учениците ни са щастливи, че ходят на училище), защото най-важни са бюрократичните наредби: точка, член и т.н ..

Във Финландия учителят е на почит, защото е вдъхновител! Той може да дойде от научната лаборатория, от дърводелската работилница, от рекламната агенция и да преподава. В 21 век, когато от години се говори за множествената интелигентност на децата не можем още да си позволим да мислим, че и обручителите могат спокойно да бъдат креативни, интерактивни и много дисциплинарни, и да го правят с любов!

 

Подобен пример е двучасовия комбиниран урок на М. Николова, в който тя показа не само задължителни и разширени знания, умения и креативно мислене, едновременно по история, география, английски език, информационни технологии, математика, български език и музика, но и широка екипна работа по зададен проект с цел: създаване на туристическа фирма (първия Start up на учениците от пети, шести и седми клас).

ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина

Учениците прилагат знанията от учебниците и интернет, за да реализират успех в условията на пазарна икономика, да се самоорганизират в екип според възможностите и интересите си, да си гласуват ръководство и задачи, срокове на изпълнение, да си зададат бюджет, да си създадат и изпринтват рекламна брошура на два езика, да проучат „пазара и конкуренцията“ у нас и по света, да не я повтарят, нито пък да я копират, да озвучават онлайн презентацията си и да ни убедят, че са най-актуалните в България.

По тази начин учениците ни разбират осмислено защо трябва да се учи този задължителен материал. Нали точно затова се ходи в училище… Нали точно в училище трябва да ги научим да прилагат знания и умения извън него….

 

Прочетете още: Интерактивното преподаване в детската градина поставя началото на философията „Обичам да уча!“ за ученика по-късно

Няма коментари

Напиши коментар