Изкуството като средство за изява и като личностно развитие

изкуството, изкуство, учители, учител, ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika

Искра Евтимова – учител по изобразително изкуство в ЧОУ „Светлина“

Какво представлява изкуството?

Спокойствие, баланс, житейска наслада, развитие на дясното полукълбо на мозъка и чувство за естетика, културно и личностно израстване и още много други. Ползите от възприемането и пресъздаването на различните видове изкуства са разнообразни и използването им в учебния процес е безспорен метод за вдъхновение на децата, както за творчески изяви, така и като средство за мотивация в изучаването на всички останали предмети, заложени в учебното съдържание на подрастващите. Как се случва успешно това в класната стая, а и извън нея, ще разкаже учителят по изобразително изкуство в ЧОУ „Светлина“  Искра Евтимова.

 

Разкажете ни малко повече за Вас и какво е комплекс „Светлина“ през Вашия поглед.

Комплекс „Светлина“ за мен е училище от нов тип, разбиращо ограничените и стереотипите налагани в останалите училища. Тук има възможност да бъдат практикувани световни и интерактивни образователни практики, които са непознати за обикновените и консервативни училища.

 

Какви видове изкуства се практикуват в часовете по изобразително изкуство и кои са любимите дейности на възпитаниците на „Светлина“?

Практикуват се живопис, скулптура, графика, смесените техники и всевъзможни видове приложни изкуства. Любими дейности са колажът, приложните изкуства в тяхното разнообразие, скулптурирането с различни материали и други.

 

Какви холистични и иновативни практики прилагате в часовете по изобразително изкуство?

Изпълняваме изследователски задачи, чрез които илюстрираме литературни произведения във всички класове.  Правим пленери, изложбени композиции и още много други видове преживелищно обучение, свързано с изкуството и природата.

 

Разкажете малко повече за това как изкуството помага на децата да изразяват себе си и защо е важно за израстването и развитието им тази изява.

Важно за развитието на всяко дете е да види и осъзнае какво може да сътвори със собствените си ръце. За това помагам и аз на малките ни възпитаници, след като измислят какво и как да пресъздадат, аз съм тази, която им показва пътя и метода до достигане на крайния продукт на техния труд.

 

Изкуството е вдъхновение и мотивация за децата и посредством неговото използване в часовете по другите учебни предмети, обучаващите постигат  бързи и трайни резултати по отношение на заложените цели. Разкажете ни как чрез интегрирано обучение и междупредметни връзки в областта на изкуствата, развивате индивидуалните заложби на всеки ученик и му помагате да разгъне потенциала си.

Чрез индивидуален подход към всяко дете се опитвам да насърчавам учениците да показват винаги най-доброто от уменията си. Използвам различните предмети, сфери от живота и техни интереси като отправна точка за създаването на сюжет, мотив или идейна ситуация, които да са в центъра на детското творчество, останалото е плод на въображение и развитие на проектната концепция.

 

Напоследък се говори все повече за дизайн на мисленето, а „Светлина“ е пионер в посока на реализацията на тази световна иновация в областта на личностното развитие, както и в много други аспекти. Какъв е пътят, който е поела „Светлина“ в това начинание?

Децата на „Светлина“  се интересуват от мода, архитектура, кино, музика, дизайн, бих обобщила, че имат интереси  във всяка една насока, затова и пътят на Светлина е само един – стремглаво нагоре, по отношение на всяка една иновация и във всяко едно начинание. Мисленето на децата става все по-уникално и креативно и съвсем умело можем да говорим за дизайнерски подход и реализация в когнитивното развитие на учениците и за все по-високо ниво на  изграждането на личността.

 

Прочетете още: Учителите на „Светлина“ и техните лични мисии

Няма коментари

Напиши коментар