Да бъдеш учител-професия или предизвикателство!

учители, учител, ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogikaКазвам се Стела Монева и съм учител в образователен комплекс „Светлина“. Избрах Светлина,  защото работейки с децата,  тук имам възможността да бъда себе си и да давам облик на творческия си импулс в една професилнална среда. Всеки един работен ден е различен и вълнуващ, защото правим много разнообразни неща. Имам невероятни колеги, от които се уча всеки ден. Много сме сплотени, работим винаги в екип и се допълваме едни други. Мисля, че това е много важно. Децата усещат положителната енергия и доверието, което имаме към тях. Обичам работата си, защото да си учител никога не е едностранен процес. Като човешки същества ние така или иначе се учим от самия живот, но когато работиш с деца, този процес придобива тотално нови характеристики.

 

учители, учител, ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogikaНай-голямото предизвикателство за мен в работата ми с най-малките е всеки един ден да успявам намеря баланса между това да се движа по техния ритъм, като едновременно с това и те да следват моя. В синергията на тези хармонии се раждат едни много истински и здрави отношения.

 

Много е важно и родителите да се включват в образователния и възпитателен процес на децата, като това да бъде синхронизирано с учителите, а ако се налага и с психолози, логопеди и пр. специалисти. Хубаво е да има диалог и разбиране от всички страни. В крайна сметка целта е една и съща – добруването на детето и неговото цялостно развитие.

 

учители, учител, ученици, дете, ученик, детето, училища, училище, деца, педагогика 3000, обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogikaНа родителите, които все още не са избрали детска градина за детето си бих дала следния съвет – не търсете място, където ще го учат на таблицата за умножение от тригодишна възраст, децата така или иначе ще се научат да смятат и да пишат, но детството е само едно. Потърсете място където детето ще се чувства щастливо. Време и място има за всичко и то се случва постепенно с разтежа, но крехката детска психика се нуждае от клик – среда от хора и обстоятелства, които ще го научат от най-ранна възраст как да обуздава вътрешния си огън, като едновременно с това той никога да не угасва.

 

 

Прочетете още: Да се запознаем с Мис Сашка Велчева

 

Няма коментари

Напиши коментар